Opnieuw zorgen over Onur Air na motorproblemen

Een vliegtuig van de Turkse luchtvaartmaatschappij Onur Air, die onder verscherpt toezicht staat van de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW), moest dinsdagavond laat terugkeren naar Schiphol wegens motorproblemen....

ANP

Het toestel kreeg kort na de start vanaf Schiphol te maken met een storing in een van de motoren. De piloot is onmiddellijk teruggevlogen naar de luchthaven. De passagiers bleven ongedeerd.

Een inspecteur van de IVW heeft de hele avond contact gehouden met de maatschappij en heeft uiteindelijk besloten dat het vliegtuig aan de grond moest blijven. De motor moet grondig geïnspecteerd worden. Het toestel mag pas vertrekken als de inspectie dat verantwoord vindt.

Onur Air staat al geruime tijd onder verscherpt toezicht van de IVW. Tot voor kort ging het de goede kant op, maar de laatste week gaat het weer bergafwaarts met de Turkse maatschappij. Daarom houdt de inspectiedienst Onur Air extra in de gaten. Ook de Turkse autoriteiten zijn op de hoogte gebracht van het voorval en zijn daarop aangesproken.

Het toezicht in het land op luchtvaartmaatschappijen schiet tekort, aldus de IVW. Daarom heeft de inspectie van de Turkse luchtvaartautoriteiten en Turkse luchtvaartmaatschappijen geëist dat ze zich scherp houden aan de veiligheidsregels. Dit betekent dat de inspectie 24 uur voor landing in Nederland informatie krijgt over het gebruikte toestel om een beeld te krijgen van de veiligheid.

De inspectie maakt zich grote zorgen over kleine buitenlandse prijsvechters als Onur Air, Fly-Air en Phuket Air. De toestellen vertonen te veel gebreken en daarom staan dergelijke vervoerders onder verscherpt toezicht.

Afgelopen weekeinde heeft de IVW de landingsrechten van het Thaise Phuket Air ingetrokken. Bij diverse controles zijn verschillende onaanvaardbare tekortkomingen geconstateerd. De inspectie kwam tot de vergaande beslissing na overleg met de Thaise luchtvaartautoriteiten. Tot de Thaise inspectie tevreden is met het veiligheidsniveau van Phuket Air en de IVW hiervan heeft overtuigd, zullen geen vluchten van de prijsvechter meer naar Nederland plaatsvinden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden