Opnieuw wint de schaatsster die zo langzaam oogt

Het was vooraf een invuloefening, de vrouwenwedstrijd over 500 meter. Sang-Hwa Lee, de vrouw die dit seizoen het wereldrecord in drie geslaagde pogingen op de snelle tijd van 36,36 seconden bracht, zou haar olympische titel op de sprint prolongeren. De kloof met de concurrentie was te groot. Niemand werd geacht in de buurt van de Koreaanse te komen.

SOTSJI - In de eerste race leek die voorspelling opeens een tikkeltje gewaagd. Haar voorsprong op de nummer 2, dit seizoen vaak een halve tel, was niet meer dan 13 honderdste van een seconde. De Russin Olga Fatkoelina, door coach Poltavets opgeleid met stapels videobanden van techniekwonder Jan Bos, schaatste zeer geïnspireerd.

In de tweede race deed Lee haar grote reputatie eer aan. Ze verbeterde op de laaglandbaan van Sotsji het olympisch record van Catriona LeMay-Doan uit 2002, gereden op de supersnelle Oval van Salt Lake City. Van 37,30 werd het 37,28.

'Waarschijnlijk was dit haar beste 500 meter na het wereldrecord van 36,36 in Salt Lake City', zei coach Kevin Crockett. De Canadees gaf daarna een college over de kwaliteiten van Lee, een fenomeen dat het liefst als anoniem meisje achter de kassa zou zitten. Crockett, onder zijn vroegere naam Overland profschaatser in de Nederlandse Unit4-ploeg, roemde haar stijl en effectiviteit.

Hij vergeleek Lee met zijn landgenoot Jeremy Wotherspoon, de wereldrecordhouder bij de mannen (34,03). 'Sang-Hwa is een van die schitterende schaatsers die langzaam lijkt, maar juist heel snel is. Kijk naar haar en je ziet Wotherspoon. Zij heeft ook een vertraagde beweging, dat is het kenmerk van de grote schaatser.'

Verduidelijkend: 'Veel schaatsers proberen een hoge snelheid te bereiken met een hoog beentempo. Maar dat doen ze vanuit een hoge zit. Sang-Hwa komt uit de typisch Koreaanse school. Kijk hoe diep zij zit. Hoe superlaag ze haar lichaam houdt. Zelfs in vergelijking met de mannen krijgt zij meer energie uit het ijs, uit haar afzet, dan bijna ieder ander. De effectiviteit van haar slag is enorm.'

De diepe zit, haar handelsmerk, komt voort uit de training in Zuid-Korea. Ze tillen geen gewichten, volgens Crockett, maar oefenen hoelang zij het in de gehoekte schaatspositie kunnen volhouden. Dergelijke trainingen zijn in Europa niet gebruikelijk.

Lee is een ster in Korea sinds zij in Vancouver olympisch kampioen op de 500 meter werd. De vrouw uit Seoul wordt overal aangeklampt. Mannen als Tae-Bum Mo en Seung-Hoon Lee, ook olympische kampioenen, hebben daar minder last van. Iedereen wil iets van Sang-Hwa Lee.

Om haar rust in de olympische voorbereiding te vinden vertrok ze naar Heerenveen. In Friesland werkte de sprintster in alle stilte aan haar topvorm. Die is er, bleek in Sotsji. Toen de eerste rit minder snel was dan gehoopt en Fatkoelina een bedreiging leek, was dat geen bedreiging maar juist een aanmoediging voor Lee.

Crockett: 'Zij is op haar best als ze onder druk komt te staan. Anderen willen zich op zo'n moment verstoppen of versplinteren. Sang-Hwa niet. Die komt dan tot haar recht. Ze is mentaal zo sterk. Bij haar is de kans op succes honderd procent.'

Lee (24) werd in 2006 al vijfde op de Spelen van Turijn. Nu de Spelen van 2018 in eigen land worden gehouden, in Pyeongchang, dringt iedereen bij haar aan op verlenging van haar carrière. Ze twijfelt.

Haar collega-kampioene, kunstrijdster Yu-Na Kim, heeft het wel gehad met alle aanbidding. Zij stopt na de Spelen van Sotsji. De prijs van grote verwachtingen en ongekende populariteit kan ook te hoog zijn.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden