Opnieuw vruchteloos overleg Veiligheidsraad over Syrië

Komt er een militaire interventie in Syrië? De vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hielden vanavond een spoedberaad om de crisis in het land te bespreken. Er waren discussies, maar de posities liggen nog ver uit elkaar. Het Witte Huis liet vandaag weten dat een mogelijk militaire actie in Syrië 'zeer beperkt' zou zijn, en dus ook niet te vergelijken met de oorlog in Irak. Volkskrant.nl hield een liveblog bij, lees hier alle ontwikkelingen van donderdag terug.

Een Fransman demonstreert in Parijs tegen militaire interventie in Syrië.Beeld ap

22:12 uur - Vruchteloos overleg V-raad

De vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hebben spoedberaad gehouden over Syrië. Na een overleg van nog geen uur werd duidelijk dat er nog steeds geen overeenstemming is tussen de leden over een aanpak van de crisis.

Het was het tweede overleg in evenzoveel dagen. Rusland had op het spoedberaad aangedrongen, zei een westerse diplomaat bij de VN.
Woensdag slaagden de afgevaardigden van Groot-Brittannië, Frankrijk, de Verenigde Staten, Rusland en China er niet in overeenstemming te bereiken over een door Groot-Brittannië voorgestelde resolutie. De Britten drongen daarin aan op militair ingrijpen tegen Syrië, ter vergelding van de vermoedelijke chemische aanval die vorige week in de omgeving van Damascus aan honderden mensen het leven zou hebben gekost.

Rusland verzet zich fel tegen militair ingrijpen en zegt dat er geen bewijs is dat het Syrische regime achter de aanval zit. Volgens de VS en hun bondgenoten zat het bewind van president Bashar Assad wel degelijk achter de aanval, waarbij gifgas zou zijn ingezet.

Slachtoffers van de Syrische burgeroorlog.Beeld afp
Een strijder van het Vrije Syrische Leger bij een verwoeste tank van het Syrische leger.Beeld reuters

21:21 uur - Geen 'smoking gun'

De VS en hun bondgenoten hebben geen 'smoking gun' die bewijst dat president Assad persoonlijk het gebruik van chemische wapens heeft bevolen. Dat hebben Amerikaanse veiligheidsfunctionarissen gezegd.

In geheime berichten van inlichtingendiensten is men er wel vrij zeker van dat Syrische regeringstroepen de aanval op 21 augustus hebben uitgevoerd. Het was weliswaar geen soloactie, maar er is geen bewijs dat het bevel van het staatshoofd kwam.

20:52 uur - Unesco vreest voor oudheden

Unesco wil het cultureel erfgoed van Syrië beschermen en voorkomen dat honderden archeologische vindplaatsen en eeuwenoude moskeeën en kerken worden geplunderd of vernietigd. De organisatie van de Verenigde Naties heeft lering getrokken uit de oorlogen in Afghanistan en Irak en dringt er bij de plaatselijke bevolking op aan kunstschatten te beschermen, zei Unesco-directeur Irina Bokova.

In april werd onder andere de minaret van de Umayyad-moskee, sieraad van de oude stad van Aleppo die prijkt op de Werelderfgoedlijst, slachtoffer van de strijd tussen regeringstroepen en rebellen. Het elfde-eeuwse bouwwerk werd getroffen bij beschietingen en zeeg ineen. Unesco heeft de Syrische chef van oudheden uitgenodigd om de vernietiging van erfgoed te bespreken.

De Umayyad-moskee in Aleppo.Beeld ap

20:43 uur - Timmermans overlegt met Kerry

Vanavond gaat minister Timmermans van Buitenlandse Zaken telefonisch overleggen met zijn Amerikaanse collega John Kerry. Dat meldt de NOS. Timmermans: 'De Amerikanen zijn heel stellig over hun positie. Ik zal tegen hem zeggen: als je wilt dat wij serieus kijken naar jullie positie, dan zou je ons enorm helpen als je de informatie die jullie hebben met ons deelt. Dan kunnen we zelfstandig een oordeel vellen over wie hier schuldig is.'

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken)Beeld anp

20:02 uur - VN-inspecteurs brengen monsters naar Europa

Enkele inspecteurs van de Verenigde Naties brengen monsters die ze in Syrië hebben verzameld persoonlijk naar Europese laboratoria. Dat heeft een VN-woordvoerder bekendgemaakt.

Het uiteindelijke rapport van het VN-onderzoeksteam zal afhangen van de analyse van de monsters. Die analyse kan wel 'meer dan enkele dagen' gaan duren, aldus de woordvoerder. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon verwacht kort na het vertrek van de inspecteurs uit Syrië een voorlopig rapport te ontvangen.

Het VN-konvooi bij aankomst in de wijk Ghouta, ten oosten van Damascus.Beeld afp

19:58 uur - VS: eventuele actie zeer beperkt

Als de VS in Syrië in actie komt, dan zou die operatie 'zeer beperkt' zijn. Een vergelijking met de oorlog in Irak is dan ook niet op zijn plaats. Dit heeft het Witte Huis bevestigd.

Het zou geen operatie zijn waarvan het einde niet vaststaat, zoals in het geval van Irak. Ook zou het gaan om op zichzelf staande acties.

De VS gebruikt haar eigen juridische rechtvaardiging voor een eventuele reactie op het gebruik van chemische wapens in Syrië zodra president Obama heeft besloten hoe verder te gaan, dat zei het Witte Huis.

'Als de president heeft bepaald wat de juiste reactie zou zijn, en juridische grondslag is nodig om deze te onderbouwen, dan ontwikkelen we die zelf', aldus woordvoerder Josh Earnest.

Josh Earnest, woordvoerder van het Witte Huis.Beeld reuters
De Golanhoogten langs de grens met Syrië.Beeld reuters

19:18 uur - Obama sprak met Merkel

De Amerikaanse president Barack Obama heeft eerder vandaag met de Duitse Bondskanselier Angela Merkel gesproken over Syrië. Dat heeft het Witte Huis zojuist laten weten. De Verenigde Staten waarderen de harde woorden van de leiders in de Britse regering, liet het Witte Huis daarnaast weten.

Merkel liet eerder vandaag weten dat de internationale gemeenschap met een reactie moet komen op de aanval met gifgas in Syrië.

In Syrië besluiten steeds meer mensen een eventuele aanval door het Westen niet af te wachten. Dat is te zien bij de grensovergang van al-Masna tussen Syrië en Libanon.

19:06 uur Denemarken achter aanval

Denemarken is bereid een militaire interventie in Syrië te steunen, ook als de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties daar geen toestemming voor geeft. Dat heeft de Deense premier Helle Thorning-Schmidt gezegd.

Volgens Thorning-Schmidt heeft Denemarken zijn 'trouwste bondgenoten' laten weten dat als het traject via de VN spaak loopt, 'Denemarken bereid is alternatieve opties te overwegen'. De premier voegde er aan toe dat Denemarken vooralsnog geen verzoek van een van zijn bondgenoten heeft ontvangen.

Denemarken heeft de afgelopen jaren bijdrages geleverd aan de militaire missies in Irak, Afghanistan, Libië en Mali.

De Deense premier Helle Thorning-Schmidt.Beeld afp

18:47 uur - Rusland wil spoedzitting V-raad

Rusland heeft verzocht om een spoedzitting over Syrië met de vier andere permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Dat heeft een VN-diplomaat gezegd.

De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad komen vanavond opnieuw bijeen om te spreken over de vermeende inzet van chemische wapens in Syrië vorige week.

De delegaties van Groot-Brittannië, China, Frankrijk, Rusland en de Verenigde Staten spraken woensdag ook al met elkaar. Toen werden ze het niet eens over een door de Britten voorgestelde resolutie. Daarin was sprake van een mandaat voor maatregelen tegen de vermeende gifgasaanval.

De vergadering begint om 20.30 uur Nederlandse tijd.

Leden van het VN-onderzoeksteam dragen gasmaskers in de buurt van Damascus.Beeld reuters

18:45 uur - 'Syrië wil kamikazepiloten inzetten'

Volgens een anonieme Syrische officier staan zo'n 8.000 kamikazes klaar, wanneer het Westen besluit het land aan te vallen. Dat meldt The Guardian. 'Indien de Amerikanen en Britten ons aanvallen, zullen ze in de hel terechtkomen. Indien artillerie niet volstaat om ze te verslaan, zijn zelfs onze piloten bereid om hun leven op te offeren.' Lees hier meer.

Beeld reuters

18:27 uur - Geen militaire missie Canada

Canada zal haar bondgenoten de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk steunen als de landen besluiten actie te ondernemen tegen Syrië. Dat zegt de Canadeze premier Stephen Harper. Canada zal niet deelnemen aan een militaire aanval. Dat meldt persbureau Reuters.

17:16 uur - 'Nog geen besluit Obama'

De Amerikaanse president Barack Obama heeft nog geen besluit genomen over de mogelijke militaire actie tegen Syrië, dat heeft vice-president Joe Biden gezegd, meldt Mark Knoller, Witte Huis-correspondent voor de CSB.

Britse demonstranten voor het Lagerhuis in Londen.Beeld ap

16:55 uur - Cameron: geen 100 procent zekerheid over gifgasaanval

Het is niet 100 procent zeker dat de Syrische regering achter de gifgasaanval van vorige week zit. Dat heeft de Britse premier David Cameron donderdag toegegeven tijdens een debat in het Britse Lagerhuis. 'Maar je moet een oordeel vellen', aldus de premier.

Cameron zei verder persoonlijk overtuigd te zijn door het bewijsmateriaal voor de aanval.

Meer over het debat in het Britse Lagerhuis leest u hier.

De Britse premier David CameronBeeld ap

16:45 uur - 'Amerikaans congres wordt geïnstrueerd over Syrië'

Een groep van hoge Amerikaanse ambtenaren, waaronder minister John Kerry van Buitenlandse Zaken en minister Chuch Hagel van Defensie zullen donderdag deelnemen aan een instructie voor congresleden over de situatie in Syrië. Dat heeft een congersmedewerker tegen persbureau Reuters gezegd. Ook Obama's veiligheidsadviseur Susan Rice en hoofd Nationale Veiligheid James Clapper zouden daarbij aanwezig zijn.

16:27 uur - Timmermans: desnoods enkele weken wachten

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken zei eerder vandaag dat er pas een interventie in Syrië mag pas plaatsvinden als de VN haar werk heeft gedaan, ook als dat nog enkele weken zou duren. 'De VN moet z'n werk kunnen afronden.'

16:15 uur - Egypte tegen militair ingrijpen zonder VN-mandaat

De Egyptische regering is tegen aanvallen op Syrië zonder mandaat van de VN-Veiligheidsraad. Dit heeft de minister van Buitenlandse Zaken, Nabil Fahmi, donderdag beklemtoond. Hij zei dat zijn land het gebruik van gifgas bestraft wil zien, maar niet zonder de raad. 'We eisen van de Veiligheidsraad alle noodzakelijke inspanningen om de gebeurtenissen op te helderen en om op te treden tegen deze afgrijselijke misdaden.'

15:57 uur - Cameron: 'Ingrijpen in Syrië ondenkbaar bij overweldigende tegenstand in VN-Veiligheidsraad'

Als er binnen de VN-Veiligheidsraad 'overweldigende' tegenstand tegen bestaat, is militair ingrijpen in Syrië 'ondenkbaar'. Dat heeft de Britse premier Cameron donderdag gezegd tijdens een debat in het Lagerhuis over de situatie in Syrië.

De Britse premier David Cameron tijdens het debat in het Lagerhuis.Beeld reuters

15:55 uur - Lagerhuis afgeladen

Het is bomvol in het Britse Lagerhuis, waar premier Cameron op dit moment de Syrië-motie verdedigt.

15:50 uur - Kamerdebat Syrië

In Nederland vindt momenteel een Kamerdebat plaats over Syrië.
In dit liveblog kunt u dat op de voet volgen.

15:44 uur: Cameron verdedigt Syrië-motie in Brits parlement

De Britse premier Cameron is begonnen met zijn verdediging van de motie waarover het Britse parlement vandaag zal stemmen. 'Het gaat hier niet om regime change of om partij te kiezen, het gaat om het gebruik van chemische wapens, een oorlogsmisdaad, niets anders.'

Cameron begon zijn speech door uitgebreid te betogen dat de situatie nu anders is dan in 2002 en 2003, toen er bewijzen werden gezocht voor de aanwezigheid van massavernietigingswapens in Irak. 'Wat we zien is fundamenteel anders dan Irak. We vallen geen land binnen. Ook zijn de inlichtingen nu boven alle twijfel verheven; er is overweldigend bewijs dat er chemische wapens zijn gebruikt. Bovendien is er nog een verschil met de inval in Irak: toen was Europa verdeeld, nu is Europa eensgezind in de opvatting dat er wat gedaan moet worden.

15:38 uur - Merkel en Poetin: conflict kan alleen politiek worden opgelost

Het conflict in Syrië kan alleen op politieke wijze worden opgelost. Daar zijn de Duitse Bondskanselier Merkel en de Russische premier Poetin het met elkaar over eens, zo laat de Duitse regering in een verklaring weten. Merkel en Poetin spraken elkaar donderdagmiddag telefonisch over de situatie in Syrië.

De Russische president Vladimir Poetin.Beeld reuters

15:25 uur - Labour stemt tegen Syrië-motie

De Britse Labour-partij stemt tegen de Syrië-motie van het Britse parlement. Dat meldt het Franse persbureau AFP op basis van een bron binnen Labour.

15:15 uur - Rusland: VN moet niet alleen bij Damascus kijken

De VN-inspecteurs in Syrië zouden hun onderzoek niet alleen moeten uitvoeren bij Damascus, maar ook in Khan al-Assal bij de stad Aleppo. Dat heeft een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag gezegd. Daar zouden rebellen in maart namelijk chemische wapens hebben ingezet. Rusland is een tegenstander van militaire actie tegen het Syrische regime.

15:01 uur - Rode Kruis luidt de noodklok over Syrië: tekort aan voedsel, medicijnen

Grote delen van Syrië hebben te kampen met acute tekorten aan medicijnen, voedsel en water. Het gaat met name om gebieden die al maandenlang van noodhulp zijn afgesneden. Dat laat het Internationale Rode Kruis donderdag weten. In veel gebieden rond Damascus sterven er bijvoorbeeld mensen doordat er te weinig medicijnen zijn en er ook een gebrek aan medisch personeel is. Verdere escalatie zal de behoefte aan humanitaire hulp alleen maar groter maken, en die is nu al immens, aldus het Rode Kruis.

Verwoeste gebouwen in Damascus.Beeld epa

14:45 uur - Libanon waarschuwt voor militair ingrijpen

De Libanese minister van Buitenlandse Zaken Adnan Mansour waarschuwt dat een militaire aanval op Syrië een 'grote bedreiging' vormt voor de veiligheid en stabiliteit van de regio, met name voor Libanon. Hij zei dat donderdag tegen persbureau AP. Als klein buurland van Syrië heeft Libanon de afgelopen maanden veel last gehad van de voortwoedende strijd aldaar.

14:34 uur - De vliegende bommen van de VS

De door de Verenigde Staten gevreesde Syrische luchtverdediging dwingt het Amerikaanse ministerie van Defensie bij een aanval op het regime-Assad vooral Tomahawk-kruisraketten in te zetten. Maar verwacht wordt dat de VS ook hun 'vliegende doodskisten' zullen lanceren: zware bommen en raketten die ver van het Syrische luchtruim op Assads leger worden afgeschoten, schrijft Stieven Ramdharie vandaag in de Volkskrant.

De vliegende bommen van Amerika kosten een half miljoen per stuk.

Dankzij deze zogeheten stand off-weapons, kunnen Amerikaanse F-15's en F-16's vanaf een afstand van 130 tot 350 kilometer hun bijna 500 kilo zware en vier meter lange bom (JSOW) lanceren.
Lees hier meer.

Beeld De Volkskrant

14:22 uur - Zwarte handel in brood

BBC-correspondent Jeremy Bowen ontwaart een nieuwe trend in Damascus: zwarte handel in brood. 'Klanten die geluk hebben wandelen naar buiten terwijl ze een grote stapel plat brood op hun hoofd balanceren.'

Paus Franciscus spreekt op het Vaticaan met koning Abdullah van Jordanië en diens vrouw Raina over (ondere andere) de situatie in Syrië.Beeld afp

14:01 uur: Groot-Brittannië: ook zonder VN-mandaat zijn we gerechtigd om militaire actie te ondernemen

Ook als de Verenigde Naties een militaire operatie tegen Syrië blokkeren, is Groot-Brittannië gerechtigd om eigenhandig in actie te komen. Dat concludeert de onderzoekscommissie die dit heeft onderzocht in een zojuist door Downing Steet gepubliceerd rapport.

Het rapport stelt verder dat er 'enkele' aanwijzingen zijn die het Syrische regime aanwijzen als de verantwoordelijke voor de gifgasaanval vorige week in Damascus.

Het rapport is hier te downloaden.

13:55 uur - Merkel en Hollande: Er moet een reactie komen

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Hollande vinden dat er een reactie moet komen op de gifgasaanval in Syrië. Ze hopen dat de Verenigde Naties, die daar nu onderzoek naar doen, snel met hun rapport komen. Dat heeft een woordvoerder van Merkel gezegd nadat de twee regeringsleiders met elkaar over de kwestie hadden gebeld.

13:42 uur - Paus en koning Jordanië spreken over Syrië

De enige mogelijkheid om een einde te maken aan het conflict in Syrië is een dialoog tussen Syrië met steun van de internationale gemeenschap. Dat hebben paus Franciscus en Koning Abdullah van Jordanië gezegd in een gezamenlijk statement.

Abdullah vloog vandaag speciaal met zijn vrouw Raina naar Rome om met de paus over de situatie in Syrië te praten. Ook de hervatting van de besprekingen tussen Israël en de Palestijnen en de status van Jeruzalem kwam aan de orde. Voor zowel christenen als Joden en moslims heeft Jeruzalem een speciale betekenis.

Paus FranciscusBeeld epa
De Syrische president Bashar Assad.Beeld reuters

13:23 uur - Assad: Syrië zal zich verdedigen

Syrië zal zich verdedigen tegen elke vorm van 'agressie'. Dat heeft de Syrische president Bashar Assad donderdag gezegd tegenover een delegatie van politici uit Jemen. Dat meldt de Syrische staatstelevisie. 'De dreigementen tegen Syrië zullen onze toewijding tot onze diepgewortelde principes en de onafhankelijke wil van onze bevolking alleen maar groter maken', zo wordt de president aangehaald.

De Syrische president Bashar Assad.Beeld afp

12.49 Dringen om gasmaskers in Israël

Duizenden Israëliers staan de afgelopen dagen te dringen bij distributiecentra voor gasmaskers, met het oog op een eventuele gifgasaanval uit Syrië. In de noordelijke stad Haifa is de politie donderdag ingezet om mensen in bedwang te houden, zei een woordvoerder. Zo'n vijfduizend mensen stonden in Haifa in de rij om een gasmasker te bemachtigen. De maskers worden gratis beschikbaar gesteld aan alle burgers.

Israëliërs staan in de rij om een gasmasker te krijgen.Beeld getty

12:34 uur - Nederland heeft geen verzoek ontvangen

Nederland heeft geen verzoek ontvangen om aan een eventuele militaire operatie in Syrië deel te nemen. Dat schrijven minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken en minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. Donderdagmiddag volgt een debat, waarvoor de Buitenlandcommissie van de Kamer vervroegd voor terug is gekomen van reces.

12:23 uur - Zes Britse straaljagers naar Cyprus

Het Britse ministerie van Defensie heeft bevestigd dat het zes straaljagers naar Cyprus stuurt. Het gaat volgens een woordvoerder om een voorzorgsmaatregel om 'Groot-Brittannië te beschermen en onze buitenlandse bases te verdedigen' in een tijd van toenemende spanningen in de regio. Bij schendingen van het luchtruim zullen de toestellen in actie komen.

Twee RAF Typhoon FGR4-toestellen op archiefbeeld.Beeld afp

12:15 uur - Nog geen onomstotelijk bewijs voor Nederland

Nederland beschikt nog niet over onomstotelijk bewijs dat in Syrië chemische wapens zijn gebruikt, schrijft minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken in antwoord op vragen van de Tweede Kamer. Nederland volgt het 'VN-spoor': eerst de onderzoeksresultaten afwachten, daarna reageren.
Lees hier meer

12:10 uur - Ook afgezwakte Syrië-motie mogelijk niet gesteund door Labour

De Labour-partij in Groot-Brittannië zal mogelijk ook een afgezwakte regeringsmotie over Syrië niet ondersteunen. Dat heeft oppositieleider Ed Miliband donderdag gezegd. Hij wil naar eigen zeggen 'geen blanco cheque geven' aan premier David Cameron om in de toekomst een militaire operatie tegen Syrië te beginnen. De afgezwakte motie behelst dat militair ingrijpen alleen mogelijk is indien er een tweede stemming is geweest na het bekend worden van het VN-rapport. De eerste stemming heeft vandaag plaats na een debat in het Lagerhuis.

Ed Miliband en David Cameron.Beeld reuters

11:57 uur - 'Groot-Brittannië stuurt gevechtstoestellen naar basis op Cyprus'

Groot-Brittannië heeft volgens de Arabische nieuwszender Al Arabiya zes RAF Typhoon-gevechtsstoestellen naar de Akroriri-basis op Cyprus gesuurd. Het is niet bekend of het om voorbereidingen op een mogelijke militaire aanval op Syrië gaat.

11:48 uur - De vergeldingsmogelijkheden van Assad

Volkskrant-correspondent Remco Andersen schrijft vandaag in een analyse over de vergeldingsrisico's die een eventuele militaire aanval op Syrië kan hebben. Militair kan Damascus niet bijster veel uitrichten, maar via de buurlanden kan Assad toch een bedreiging vormen - vooral voor die buurlanden zelf.
Lees hier de analyse: VS en bondgenoten dansen op een dun koord

11:30 uur - Het Franse leger is er klaar voor

Het Franse leger is klaar voor een militaire operatie in Syrië, als president Hollande daar opdracht toe geeft. Dat heeft een woordvoerder van de Franse Defensie gezegd tegen persbureau AP. Hollande sprak vandaag met de Syrische oppositieleider Ahmad al-Jarba.

De Franse president Hollande ontmoette vandaag de Syrische oppositieleider Ahmad Al-Assi Al-Jarba in Parijs.Beeld getty

10:55 uur - Hollande: 'Alles in het werk stellen voor politieke oplossing'

De Franse president Hollande vindt dat 'alles in het werk gesteld moet worden om een politieke oplossing te vinden in Syrië'. Hij zei dat na een ontmoeting met de Syrische oppositieleider Ahmad al-Jarba in Parijs.

De Franse president François Hollande en de Syrische oppositieleider Ahmed Al-Jarba donderdag in Parijs.Beeld afp

10:41 uur- 'Syrische oppositieleider ontmoet Hollande'

Een Syrische oppositieleider heeft in Parijs een ontmoeting met de Franse president Hollande, meldt de Arabische nieuwszender Al Arabya.

10:32 uur - Ban: VN-inspectieteam tot vrijdag in Syrië

De VN-wapeninspecteurs blijven tot en met vrijdag in Syrië om hun onderzoek naar de vermeende gifgasaanval voort te zetten. Dat heeft VN-chef Ban Ki-moon gezegd. 'Zaterdagochtend vertrekken ze en zullen ze aan mij rapporteren,' aldus Ban vanuit Wenen. Het Het VN-mandaat duurt twee weken en loopt in het weekeinde af.

Ban Ki-moonBeeld epa
Een VN-inspecteur doet woensdag veldonderzoek in Damascus.Beeld ap

10:14 uur - 'VN-experts op weg naar Damascus'

Onderzoekers van de Verenigde Naties zijn naar Damascus vertrokken om onderzoek te doen op de locatie van de vermeende gasaanval. Dat zegt een ooggetuige tegen persbureau Reuters. Het is de derde dag dat de inspecteurs ter plekke onderzoek doen.

10:06 uur - 'Al-Qaeda-extremisten maken wapens Syrische oppositie buit'

Volgens waarnemers van het Syrische Observatorium voor Mensenrechten, dat is gelieerd aan van de Syrische oppositie, hebben extremisten die het gedachtegoed van al-Qaeda koesteren andere Syrische rebellen overvallen. Daarbij zouden zij wapens hebben buitgemaakt.

Begin deze week werd wapentransport van rebellen in de oostelijke provincie Deir al-Zor door de aan al-Qaeda verwante groep Islamitische Staat in Irak en Syrië. Twee voormalige legerofficieren die zich bij de opstand hadden aangesloten en die het transport begeleidden, zijn gevangen genomen door de jihadisten.

Een strijder van de Syrische oppositie duikt in een krater in Deir al-Zor, die volgens de oppositie zou zijn ontstaan na een bombardement van Assad-troepen.Beeld reuters

9:50 uur - 'Rusland stuurt antiduikbootschip en missile cruiser naar Middellandse Zee'

Rusland gaat een antiduikbootschip en missile cruiser naar het Middellandse-Zeegebied sturen. Dat meldt het Russissche persbureau Interfax op basis van bronnen binnen het Russische leger.

9:35 uur - 'Bewijs VS tegen Assad niet spijkerhard'

De informatie die de Verenigde Staten hebben over de betrokkenheid van de Syrische president Assad of diens naaste medewerkers bij de gifgasaanval van vorige week is 'niet spijkerhard' ('no slam dunk'), zeggen anonieme bronnen van de Amerikaanse regering tegenover persbureau AP. Volgens hen is het nog steeds niet duidelijke wie er precies de controle heeft over een aantal opslagplaatsen van chemische wapens, en bovendien vragen zij zich af of Assad zelf de opdracht tot de aanval heeft gegeven. President Obama heeft eerder te kennen gegeven dat hij de Syrische regering verantwoordelijk acht, en is gestart met het voorbereiden van een militaire aanval.

De term 'slam dunk' is een verwijzing naar voormalig CIA-directeur George Tenet, die in 2002 volhield dat de bewijzen dat Irak massavernietigingswapens 'a slam dunk' (dus spijkerhard) waren. Dat bleek later niet het geval.

9:20 uur - 'Onderzochte wijken onder vuur'


Volgens lokale Syrische rebellen zijn de plaatsen Zamalka en al-Mleha bij Damascus onder vuur komen te liggen nadat VN-wapeninspecteurs er onderzoek hadden gedaan. De woongebieden zouden zijn beschoten met artillerie en machinegeweren.

Zamalka is een buitenwijk aan de oostrand van Damascus, al-Mleha is een voorstadje ten zuidwesten van de stad.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry had maandagavond al gezegd dat de VS over bewijsn zou beschikken dat het regime van Assad verantwoordelijk was voor de gifgasaanval.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden