Opnieuw vooral lintjes voor vrijwilligers

Van de 3.548 lintjes die vrijdag zijn toegekend, gingen er 3.438 naar vrijwilligers...

AMSTERDAM Vrijdagochtend zijn er 3.548 koninklijke onderscheidingen uitgereikt, 27 minder dan vorig jaar. Onder hen 48 leden van de vrijwillige brandweer, 43 professoren, 13 kerkorganisten en 4 burgemeesters, die van Tilburg, Gouda, Etten-Leur en Simpelveld.

De onderscheidingen werden dit jaar zeer vroeg uitgereikt in verband met de vakantie-uittocht dit weekend. Meestal is de lintjesregen op de laatste werkdag voor 30 april, Koninginnedag.

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau werden zangeres Imca Marina en artiest Danny de Munk, die nu de hoofdrol speelt in de musical Ciske de Rat. Tevens werden Ridder actrice Josée Ruiter, presentator Jaap Jongbloed van het tv-programma Vermist, oud-NOS-Journaal-lezeres Eugène Herlaar, kunsthandelaar en presentator Ivo Bouwman van het programma Tussen Kunst en Kitsch, presentator Marnix Kappers en radiomaker Will Luikinga. Ook publicist Hubrecht Duijker en gastvrouw Therèse de Boer van het Zwolse restaurant De Librije Ridder werden Ridder.

Officier in de Orde van Oranje Nassau werden schrijver Herman Pieter de Boer, politiek commentator Willem Breedveld van dagblad Trouw en oud-burgemeester van Nijmegen Ed d’Hondt.

Schrijver Maarten Biesheuvel en dammer Ton Sijbrands zijn gedecoreerd als Ridders in de Orde van Oranje-Nassau.

De vorig jaar gestopte K1-vechter Ernesto Hoos is onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Omroepbestuurder Harm Bruins Slot werd Officier in de Orde van Oranje-Nassau, evenals Alphons Orie, rechter van het Joegoslavië Tribunaal in Den Haag.

Op de Nederlandse Antillen en Aruba werden 47 mensen onderscheiden. Bijzondere verdiensten in de beroepsuitoefening werd 256 keer beloond met een lintje.

Degenen die een koninklijke onderscheiding ontvingen zijn bijna allemaal vrijwilliger: van de 3.548 lintjes gingen er 3.438 naar mensen die zich belangeloos jarenlang hebben ingezet voor de samenleving, 102 meer dan vorig jaar. Het verenigingsleven werd rijkelijk gedecoreerd, leden van de Koninklijke Reddingsmaatschappij KNRM, maar ook veel brandweervrijwilligers en kerkelijk actieven.

De provincie Brabant spant al enkele jaren de kroon als het gaat om het hoogste aantal lintjes, dit jaar 700.

Hoewel het aantal vrouwen door de jaren heen gestaag toeneemt, zal de emancipatieorganisatie E-Quality bij het Kapittel der Civiele Orde meer vrouwen gaan voordragen die een lintje verdienen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden