NieuwsVapen

Opnieuw vijf doden in VS na gebruik e-sigaret

Afgelopen week zijn er in de Verenigde Staten vijf mensen overleden door het gebruik van een e-sigaret, het zogenoemde vaping. Dat meldt de Amerikaanse gezondheidsorganisatie CDC. Daarmee komt het totaal dit jaar op 47 doden.

null Beeld Simon Lenskens
Beeld Simon Lenskens

Ook zijn er al 2.290 patiënten in het ziekenhuis beland na het gebruik van zo’n e-sigaret. In een elektronische sigaret zit geen tabak, maar wel vloeistof met nicotine. Een e-sigaret bestaat uit een batterij, een vloeistofreservoir en een verdampingselement (een soort gloeidraad die de vloeistof met nicotine laat verdampen). Er is dus geen sprake van het ‘roken’ van tabak, maar wel van het inhaleren van damp met nicotine en een smaakje.

Waardoor de patiënten ziek worden, of zelfs overlijden, is nog niet helemaal duidelijk. Mogelijk is niet de e-sigaret de boosdoener, maar het spul dat mensen in het apparaat stoppen. De FDA liet weten dat veel slachtoffers THC hadden gebruikt met hun e-sigaret. THC is de werkzame stof in cannabis. Tegelijkertijd trof de FDA een hoge concentratie vitamine-E-acetaat aan in de gerookte waar, een verbinding tussen vitamine E en azijn. Er wordt nog onderzocht of deze stoffen de gezondheidsklachten veroorzaakt kunnen hebben.

Patiënten melden zich in een ziekenhuis met ernstige ademhalingsproblemen, moeten vaak overgeven, en overlijden in sommige gevallen. Wat het voor de autoriteiten lastig maakt om te achterhalen wat precies de oorzaak van hun gezondheidsproblemen is, is dat zij niet willen of kunnen vertellen wat ze precies hebben gebruikt. De inhoud voor de e-sigaret kopen zij vaak op straat, waardoor de samenstelling van het product moeilijk is te achterhalen.

De Amerikaanse president Trump vergadert vrijdag over de e-sigaretten, waarna hij mogelijk nieuwe maatregelen afkondigt. Eerder al verboden de Verenigde Staten e-sigaretten met een smaakje.

Nederland

De e-sigaret is in Nederland al aan vrij strenge regels gebonden. Ook binnen Europa gelden regels voor de verdamper. Na onderzoek van het RIVM in 2015, waaruit bleek dat de e-sigaret niet het onschadelijke alternatief is voor de sigaret, zijn regels aangescherpt. Sinds 2016 geldt een leeftijdsgrens van 18 jaar, er mag een beperkte hoeveelheid nicotine in de capsules en producenten mogen alleen reclame maken bij speciaalzaken en tabakswinkels. De in Amerika populaire nicotineverdamper Juul, die een hoog nicotinegehalte heeft, is in Nederland verboden.

Staatssecretaris Blokhuis heeft verdere maatregelen aangekondigd in zijn preventieakkoord. Vanaf volgend jaar moet ook de e-roker de kroeg verlaten voor zijn nicotineconsumptie. Overal waar het rookverbod geldt, gaat dit ook gelden voor e-sigaretten. Twee jaar later krijgen de e-sigaretten ook neutrale verpakkingen.

Is het einde van de e-sigaret nabij?

Wordt e-sigaret na Amerikaanse doden ook in Nederland aan banden gelegd?

Gebruikers over de e-sigaret: ‘Nee, natuurlijk is het niet gezond, maar roken is nóg slechter.’

Wat is een e-sigaret ook al weer? In een elektronische sigaret zit geen tabak, maar wel vloeistof met nicotine.

Hoe lang zal het nog duren tot de sigaret definitief uit Nederland verdwijnt? En wordt dan ook de e-sigaret naar de asbak verbannen? Lees hier de mooiste verhalen en dilemma’s over roken, anti-roken en het grijze gebied daar tussenin.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden