Opnieuw verdwijnt Hongkongse uitgever Gui Minhai: dit keer is hij waarschijnlijk opgepakt in de trein

De Hongkongse uitgever Gui Minhai is voor de tweede keer van de aardbodem verdwenen. In 2015 was hij al eens zoek, toen bleek hij door de Chinese overheid te zijn vastgezet. De 53-jarige Gui is nu waarschijnlijk door Chinese agenten opgepakt terwijl hij met twee Zweedse diplomaten in de trein naar Peking zat.

Gui, die de Zweedse nationaliteit heeft, is de eigenaar van een boekhandel die in Hongkong kritische boeken uitgeeft over Chinese politici. Hij zat zaterdag in de trein naar Peking met twee diplomaten van het Zweedse consulaat in Shanghai. Hij zou op de Zweedse ambassade onderzocht worden, omdat wordt gevreesd dat hij de ziekte ALS heeft, vertelde zijn dochter Angela Gui tegen The New York Times. Op een tussenstation stapten tien mensen gehuld in burgerkleding in de trein, en namen Gui mee. Zijn dochter zei niet te weten of de diplomaten zich hebben verzet. 'Ik weet alleen dat ze binnenkwamen, hem van de trein haalden en meenamen. Ik neem aan dat het een behoorlijke scène was.'

De Zweedse regering is van plan 'krachtige actie' op het hoogste niveau te ondernemen, zei regeringswoorvoerder Patric Nilsen. 'Deze gebeurtenis wordt heel serieus genomen.'

De Chinese dissident Liu Xiaobo, die de Nobelprijs voor de Vrede heeft gewonnen, overleed vorig jaar in gevangenschap aan leverkanker. 'Ik bid dat we niet weer een dood in gevangenschap zullen zien van iemand die wordt beschuldigd van politieke misdaden', zei de Amerikaanse mensenrechtenactivist John Kamm, die met de familie Gui heeft gewerkt, tegen The New York Times.

Gui is geboren in China, maar liet zich naturaliseren in Zweden, het land waar hij studeerde. Op een gegeven moment trok hij naar Hongkong, waar hij mede-eigenaar werd van de kleine uitgeverij Mighty Current en de bijbehorende Causeway Bay Bookstore. Deze brachten opzienbarende en vaak speculatieve politieke boeken op de markt, met titels als: De val van Xi Jinping in 2017. Chineestalige boeken die in China verboden zijn, worden vanuit Hongkong regelmatig naar het vasteland gesmokkeld, en dat is de autoriteiten een doorn in het oog.

In oktober 2015 verdwenen vijf mensen die bij de boekhandel betrokken waren, onder wie Gui zelf. Een paar maanden later verscheen Gui plotseling op televisie met het vage verhaal dat hij naar China was gegaan om zichzelf aan te geven voor een verkeersongeluk dat hij jaren eerder had veroorzaakt, en dat hij daar nu zijn straf uit moest zitten.

In oktober 2017 kwam hij formeel vrij, maar volgens zijn dochter Angela moest Gui zich regelmatig bij de politie melden. Gui woont in een appartement in Ningbo, aan de oostkust, waar zij hem regelmatig via Skype kon spreken. Angela Gui woont zelf in Groot-Brittannië, waar ze studeert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.