NieuwsChorakerk

Opnieuw van oorsprong christelijke kerk in Istanbul omgezet in moskee

Voor de tweede keer in korte tijd is een museum in Turkije dat ooit een christelijke kerk was, veranderd in een moskee. President Recep Tayyip Erdogan maakte vrijdag per decreet bekend dat de Chorakerk in Istanbul voortaan zal worden gebruikt voor islamitische gebedsdiensten.

Twee bezoekers van het Chorakerk, nu alleen een museum. De locatie zal in gebruik worden genomen voor islamitische diensten.  Beeld AFP
Twee bezoekers van het Chorakerk, nu alleen een museum. De locatie zal in gebruik worden genomen voor islamitische diensten.Beeld AFP

Het museum werd in de 6de eeuw gebouwd als orthodoxe kerk en in de 11de eeuw herbouwd na een aardbeving. In 1510, toen Constantinopel werd bestuurd door islamitische heersers, werd de kerk veranderd in een moskee. In 1945, toen Turkije een seculiere republiek was geworden, kreeg het gebouw de status van museum.

Daarmee heeft het Choramonument (Kariye in het Turks) vrijwel dezelfde ontwikkeling doorgemaakt als de nabij gelegen Hagia Sophia, het beroemdste historische bouwwerk van Turkije. Dat werd in 537 gesticht als christelijk orthodoxe kathedraal. Na de verovering van de stad door de Ottomanen in 1453 werd het een moskee. In 1934 gaf de seculiere staatsman Kemal Atatürk het monument een wereldlijke status, die van museum.

Vorige maand verordonneerde president Erdogan dat de Hagia Sophia weer de status van moskee krijgt, daags nadat de Turkse Raad van State het besluit uit 1934 om er een museum van te maken ongeldig had verklaard.

Jezus afgedekt

In de praktijk blijft het gebouw, met jaarlijks 3,5 miljoen bezoekers, de belangrijkste toeristische trekpleister van Turkije, in functie als museum. Wel zullen er geregeld gebedsdiensten plaatsvinden. Muurschilderingen met Jezus en andere christelijke figuren worden tijdens het gebed afgedekt met gordijnen.

De statusverandering van de Hagia Sophia gaf in het buitenland aanleiding tot kritiek. Unesco, dat het gebouw op de Werelderfgoedlijst heeft staan, betreurde het besluit, evenals de Europese Unie.

Fel waren de reacties vooral in Griekenland, waar de orthodoxe kerk de grootste religie is. Premier Kyriakos Mitsotakis sprak van een ‘kleinzielige’ stap, waarmee Turkije zijn banden met ‘de westerse wereld en zijn waarden’ op het spel zet. Hij riep op tot Europese sancties tegen Turkije.

Het Chora Museum is vooral bekend om de waardevolle Byzantijnse mozaïeken en fresco’s uit de 14de eeuw, die onder andere het Laatste Oordeel voorstellen. Ze werden in de Ottomaanse tijd overgekalkt, maar in de jaren vijftig weer gerestaureerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden