Opnieuw uitstel zaak Bijenkorfdrama

De strafzaak tegen de 25-jarige J. van T., de vrouw die in oktober vorig jaar in de Bijenkorf haar dochtertje van anderhalf jaar van vier hoog naar beneden gooide, heeft opnieuw vertraging opgelopen....

ANP

De bevindingen van gedragsrapporteurs die de vrouw nader onderzochten, staan haaks op de conclusies van eerdere rapporteurs.

De rechtbank in Amsterdam wil dat de psycholoog en de psychiater die verantwoordelijk zijn voor het eerste rapport schriftelijk reageren op de nadere rapportage. Alle betrokken gedragsdeskundigen zijn het erover eens dat Van T. ten tijde van haar daad psychotisch was. Over de oorzaak van de psychose verschillen zij echter van mening.

Van T. begaf zich op 22 oktober 2007 naar de vierde etage van de Amsterdamse vestiging van de Bijenkorf. Ooggetuigen zagen hoe zij het kind eerst op de balustrade zette en vervolgens naar beneden gooide. Kort tijd later sprong Van T. er achteraan. Het kind stierf ter plekke, Van T. raakte zwaargewond.

Volgens de eerdere rapporteurs is een ernstige persoonlijkheidsstoornis (borderline) de oorzaak van Van T.'s psychotische toestand destijds. Zij hebben geadviseerd de vrouw langdurig te laten verplegen in een tbs-kliniek. Van T. voelt hier niets voor.

Uit het tegenonderzoek komt naar voren dat de psychose onder meer het gevolg is van het gebruik van afslankpillen. De daarin aanwezige stof efedrine zou van grote invloed zijn geweest op de geestesgesteldheid van Van T.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) ontbreekt de wetenschappelijke basis voor deze conclusie. De rechtbank wil een verslag van een apotheker of toxicoloog over de effecten van efedrine.

Op de volgende zitting wil de rechtbank alle rapporteurs horen. Deze zitting zal naar verwachting in januari plaatsvinden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden