Opnieuw uitstel voor studenten ov-chip

Minister Ronald Plasterk (Onderwijs) wil geen nieuwe datum noemen waarop studenten de ov-chipkaart moeten hebben geactiveerd. De bewindsman stelde vrijdag na het wekelijkse kabinetsberaad dat 1 februari van de baan is.

ANP

Hij wil pas praten over een nieuwe datum als alle studenten de kans hebben gehad hun kaart op te laden. ‘Studenten mogen niet de dupe worden van technische problemen bij de vervoerder’, aldus Plasterk.

Defecte automaten

De ov-chipkaart had per 1 januari voor de studenten moeten werken. Dat werd verschoven naar 1 februari. Eerder deze week bleek dat 400.000 van de 650.000 studenten hun kaart nog niet hadden geactiveerd via een ophaalpunt. De studentenorganisaties drongen donderdag al aan op uitstel, omdat het almaar niet lukt om de kaarten te activeren.

Studenten kunnen er volgens hen niets aan doen dat ze hun kaart niet kunnen activeren. Zij stellen dat het klachten regent over defecte oplaadautomaten en lange rijen. Tweede Kamerleden spraken van een ‘rommeltje’ en een ‘puinhoop’. De klachtenlijnen zouden overbelast zijn. Volgens polls op internet zien veel studerenden het vervoersbewijs niet zitten. Ze vinden het onhandig.

Storing verholpen

Een woordvoerder van de vervoerders liet weten dat zij de storing hebben verholpen. ‘Het lek is boven water en alles loopt nu veel beter.’ Maar hij riep studenten opnieuw op hun kaart niet tussen 13.00 en 16.00 uur te activeren, omdat het dan veel te druk is. Er is volgens hem begin volgende week overleg met de minister over een nieuwe invoeringsdatum.

De ov-chipkaart wordt in stappen ingevoerd in heel Nederland ter vervanging van de strippenkaart en het treinkaartje. De vervoersbedrijven willen op termijn nog maar één betaalsysteem voor het openbaar vervoer.

Ov-Chipkaart (ANP) Beeld
Ov-Chipkaart (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden