Opnieuw twijfels over transacties Lubbers

De ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof gaat onderzoek doen naar enkele transacties van Rob Lubbers, de broer van de oud-premier....

Van onze verslaggever

Het Zuthense handelshuis Reesink, dat Viba graag wil overnemen, had samen met de Vereniging voor Effectenbezitters (VEB) bezwaar tegen deze transactie aangetekend. Lubbers heeft volgens Reesink en de VEB te weinig betaald voor zijn belang. Met de overname van aandelen door commissaris Lubbers wilde Viba zich naar eigen zeggen wapenen tegen een vijandige overname door Reesink.

Een deel van de door Lubbers gekochte aandelen (32,4 procent van het totale kapitaal) was via een ingewikkelde constructie eigendom van Viba zelf. Lubbers kocht dit belang in augustus voor 8,6 miljoen gulden. Even daarvoor had hij het belang van de familie Lampe (23,1 procent van het totaal) al gekocht. Voor dat belang betaalde hij aanmerkelijk meer dan voor het belang van Viba: 315 versus 245,75 gulden per aandeel.

De ondernemingskamer onderkent dat de hele transactie 'het risico van belangenverstrengeling in zich draagt'. Ze vindt het verder vreemd dat Lubbers verschillende bedragen heeft betaald voor de aandelen van Viba en voor de stukken van de familie Lampe.

Het is de tweede keer in een jaar dat de VEB en Lubbers tegenover elkaar staan. In februari vorig jaar protesteerde de VEB tegen de overname van het beursfonds HIM Furness door Lubbers. Ook daarbij zou Lubbers volgens de VEB te weinig hebben betaald. Het gerechtshof zag toen geen aanleiding voor nader onderzoek.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden