NieuwsIran

Opnieuw topfunctie voor Iraanse hardliner Ebrahim Raisi

De Iraanse hardliner Ebrahim Raisi heeft opnieuw een belangrijke post gekregen: hij wordt vicevoorzitter van de Raad van Experts. De raad is verantwoordelijk voor de keuze van de volgende Opperste Leider, de hoogste functie in het land.

Ebrahim Raisi (tweede van rechts) tijdens de vergadering van de Raad van Experts dinsdag waar hij tot vicevoorzitter werd gekozen. Beeld AFP
Ebrahim Raisi (tweede van rechts) tijdens de vergadering van de Raad van Experts dinsdag waar hij tot vicevoorzitter werd gekozen.Beeld AFP

De Raad van Experts, een belangrijk orgaan van islamitische geestelijken, stemde met 43 tegen 35 stemmen voor hardliner Raisi. Het officiële Iraanse persbureau Irna heeft dit dinsdag meegedeeld. De 88 leden tellende Raad van Experts wordt om de acht jaar door de bevolking gekozen. De Raad kiest de opvolger van de huidige Opperste Leider, ayatollah Ali Khamenei, die 79 jaar is en een broze gezondheid heeft. Voorzitter van de Raad van Experts is een andere hardliner, de 92-jarige ayatollah Ahmad Jannati.

Vrijdag werd de 55-jarige Raisi door ayatollah Khamenei benoemd tot hoofd van de rechterlijke macht in Iran. Daarmee lijkt hij zijn kansen te hebben vergroot om te zijner tijd zelf Khamenei op te volgen als Opperste Leider. Hij geldt sinds 2016 als de belangrijkste kandidaat voor de opvolging.

In dat jaar werd hij benoemd als hoeder van Astan-e Quds Razavi, een liefdadigheidsinstelling met enorme reserves. Ook werd hij daarmee beheerder van het heiligdom Imam Reza, een zeer populair pelgrimsoord in de stad Mashhad, geboorteplaats van zowel Raisi als Khamenei. Met die benoeming in 2016 leek Khamenei zijn voorkeur voor zijn eigen opvolging kenbaar te hebben gemaakt.

Met zijn verkiezing tot vicevoorzitter van de Raad van Experts nestelt Raisi zich nog dieper in het centrum van de politieke macht in Iran en zijn zijn kansen om na de dood van Khamenei leider van het land te worden opnieuw toegenomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden