Opnieuw strijd tegen beveiliging cd

De Belgische consumentenbond Test-Aankoop bindt opnieuw de strijd aan tegen het beveiligen van cd's tegen kopin. De bond dagvaardt de platenmaatschappijen EMI, Sony, BMG en Universal Music....

Volgens Test-Aankoop kunnen consumenten cd's van de betrokken maatschappijen niet goed afspelen in bijvoorbeeld hun autoradio en computer. Dat komt door de kopieerbeveiliging. Bovendien vindt de organisatie de beveiliging van de geluidsdragers onrechtmatig.

In de Belgische wet staat volgens de organisatie dat elke consument voor eigen gebruik kopie mag maken van een cd. Test-Aankoop kreeg klachten over onder meer cd's van Helmut Lotti en Shakira.

De consumentenorganisatie vroeg in februari 2003 al een verbod van de beveiligingstechnieken en drong aan op een tussenkomst van de Belgische minister van Economie. Dat leidde echter niet tot veranderingen.

De Nederlandse consumentenbond steunt het initiatief van de Belgische collega's. 'We volgen de kwestie met interesse. Of het voor ons aanleiding is om zelf ook een zaak te beginnen, is nog niet te zeggen', meldde een woordvoerder maandag.

In 2002 drong de Consumentenbond er bij Sony Music op aan beveiligde cd's terug te halen uit de winkel. Sommige van de cd's deden computers vastlopen.

De NVPI, de branchevereniging voor de entertainment industrie, is het niet eens met Test-Aankoop. 'Je mag weliswaar een cd kopin voor eigen gebruik, maar je hebt er geen recht op. Uit een rechtszaak in Frankrijk is gebleken dat fabrikanten hun eigen materiaal wel degelijk mogen beveiligen.

Volgens de NVPI-woordvoerder zijn er de laatste jaren niet zoveel problemen met het afspelen van cd's. 'We krijgen ongeveer tien klachten per maand.'

'Afspelen van een cd die je net gekocht hebt, moet natuurlijk wel altijd kunnen. In Nederland zijn de cd's met kopieerbeveiliging duidelijk herkenbaar aan een logo. Bovendien zijn er goede afspraken met winkeliers, die klanten met een niet-afspeelbare cd een ander exemplaar geven', aldus de NVPI.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.