Opnieuw straffen voor betrokkenen rellen Schilderswijk
Vijf verdachten van de rellen van begin juli in de Haagse Schilderswijk hebben maandag straf gekregen voor hun aandeel in de rellen begin juli in de Schilderswijk in Den Haag. De politierechter deelde celstraffen uit, taakstraffen en gebiedsverboden. De verdachten hoeven de cel niet meer in; het onvoorwaardelijk deel van hun gevangenisstraf hebben ze al in voorarrest uitgezeten.
De rellen in de Schilderswijk volgden op de dood van Mitch Henriquez. Deze overleed eind juni nadat hij was overmeesterd door Haagse agenten. Bij de arrestatie werd de inmiddels omstreden 'nekklem' toegepast.
De rechter legde vier verdachten een voorwaardelijke straf op van zes weken, één man kreeg een maand. Gaan de mannen opnieuw de fout in, dan moeten ze de voorwaardelijke straf alsnog uitzitten.
Een verdachte die in de derde nacht van de ongeregeldheden met een steen tegen een ME-busje heeft gegooid, heeft een taakstraf van zestig uur gekregen. De rechter veroordeelde een tweede man tot vijftig uur werkstraf voor het gooien van een steen tegen een politieauto. De derde verdachte is veroordeeld voor openlijk geweld tegen een ME-bus en de mensen die erin zaten. Hij kreeg een taakstraf van tachtig uur.
De vierde verdachte gooide ook een steen tegen een politiewagen. Van de rechter moet hij een werkstraf van zestig uur uitvoeren. Hij kreeg geen gebiedsverbod opgelegd, omdat hij taxichauffeur is. De vijfde verdachte heeft geen taakstraf gekregen, maar wel een gebiedsverbod voor de Schilderswijk.
Snelrechter
Vrijdag verschenen al vier relschoppers voor de supersnelrechter. Een van de verdachten werd veroordeeld tot vier weken celstraf, waarvan twee voorwaardelijk. De man bedreigde wijkagent in de Haagse Schilderswijk Marius Blok op internet. Hij moet ook een schadevergoeding betalen van 750 euro.
Bij snelrecht staat een verdachte binnen veertien dagen voor de rechter, bij supersnelrecht binnen drie dagen. Voor twee verdachten wordt de uitspraak in de rechtszaak uitgesteld: hun advocaten vragen om nader onderzoek.
Mitch Henriquez kreeg op het festival Night at the Park in het Zuiderpark in Den Haag een woordenwisseling met agenten. Toen zij hem overmeesterden en een nekklem toepasten, kreeg hij geen lucht meer. De dag erna overleed hij.
In de dagen erna braken rellen uit in de Schilderswijk in Den Haag. Honderden mensen worden opgepakt. Elf van hen worden verdacht van openlijke geweldpleging. De vijf betrokken agenten zijn op non-actief gesteld, onderzocht wordt in hoeverre zij verantwoordelijk zijn voor Henriquez' dood.
Meer over Mitch Henriquez en de rellen die na zijn dood ontstonden
Dat Mitch Henriquez tegen de politie zei dat hij een wapen had, lijdt geen twijfel. Maar hij bedoelde iets anders. Zijn dood was de aanleiding van nachten vol onlusten en arrestaties in de Haagse Schilderswijk. Maar wat gebeurde er met Mitch Henriquez? (+)
Mark Rutte spreekt van achterlijke gladiolen. Burgemeester Jozias van Aartsen wijt het aan de warmte en aan de ramadan. Hoe kijken opiniemakers naar de oorzaken van de rellen in Den Haag?
Nacht na nacht staan relschoppers en politie tegenover elkaar in de Haagse Schilderswijk. Het is de verzamelplaats van woede, met dank aan het verleden, whatsapp en de ramadan.
De omstreden nekklem gaat voorlopig niet in de ban. Het onderzoek door de inspectie Veiligheid en Justitie naar het gebruik van de politiegreep zal in 2016 klaar zijn. In de tussentijd is de techniek niet verboden.