Opnieuw stoffelijke resten MH17 gevonden

In het oosten van Oekraïne zijn de afgelopen vier maanden kleine delen menselijk materiaal gevonden van slachtoffers van vlucht MH17. De stoffelijke resten worden binnenkort met een lijnvlucht van Charkov overgebracht naar Schiphol, heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag bekendgemaakt.

Bloemen bij het herdenkingsmonument voor de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17. Beeld anp

Het gaat niet om grote lichaamsdelen, maar om hele kleine botresten en ander minuscuul menselijk weefsel die zijn gevonden door lokale hulpverleners en burgers die nabij de rampplek wonen. Zij hebben het materiaal ingeleverd bij een speciaal verzamelpunt dat is ingericht na het vertrek van de Nederlandse bergingsmissie in mei. Het gaat om meerdere vondsten. Het is voor het eerst dat de missieleden terugkeren naar het rampgebied om de mensenresten op te halen.

Twee ongeïdentificeerde slachtoffers

Er is hoop dat de gevonden resten afkomstig zijn van de laatste twee nog niet geïdentificeerde Nederlandse slachtoffers, bevestigt een justitiewoordvoerder. De gevonden overblijfselen zijn namelijk gevonden nabij de plek waar het toestel neerkwam, in de buurt van Hrabove. Tot nu toe is ervan uitgegaan dat juist bij deze 'burnsite' mogelijk nog resten van de twee nog niet geïdentificeerde slachtoffers gevonden kunnen worden. 'Elke mogelijkheid om dat te onderzoeken wordt natuurlijk aangegrepen', zegt een justitiewoordvoerder.

De familie van de twee slachtoffers is uitgenodigd bij de besloten aankomstceremonie op Schiphol. Het identificatieproces van de mensenresten gaat 'eerder enkele weken dan dagen' duren.

Gewijzigde ceremonie

Tot dusver gingen stoffelijke resten met een militair toestel naar Eindhoven waarna ze onder groot ceremonieel vertoon in een konvooi werden overgebracht naar de Korporaal van Oudheusden Kazerne bij Hilversum voor identificatie. De ceremonie is gewijzigd 'omdat het identificatieproces grotendeels is afgerond'.

Op 2 mei vloog een militair toestel voor het laatst kisten met stoffelijke resten naar Eindhoven. Dat was de tiende keer dat er menselijke resten werden overgevlogen naar Nederland. De officiële bergingsmissie was in die week afgerond.

Een kist met stoffelijke resten van slachtoffers van rampvlucht MH17 wordt naar een rouwwagen gedragen in Eindhoven. Beeld anp

Tribunaal

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd op 17 juli vorig jaar vermoedelijk met een raket neergehaald. Daarbij kwamen alle 298 mensen aan boord om het leven onder wie 196 Nederlanders. Het toestel was onderweg van Schiphol naar Kuala Lumpur.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet onderzoek naar het neerhalen van de Boeing 777. Het eindrapport verschijnt op 13 oktober. Nederland en andere landen met slachtoffers van vlucht MH17 overwegen de oprichting van een eigen tribunaal om de daders te berechten. Premier Rutte en minister Koenders van Buitenlands Zaken praten hier aanstaande dinsdag met hun collega's over op de VN-top in New York

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.