nieuwsForum voor Democratie

Opnieuw stapt FvD-Statenlid over naar partij van Henk Otten

Opnieuw is een politicus van Forum voor Democratie overgestapt naar de partij van Henk Otten, de geroyeerde mede-oprichter van FvD. Het Zuid-Hollandse Statenlid Caroline Persenaire bevestigde dit weekeinde dat ze haar lidmaatschap van de partij van Thierry Baudet heeft opgezegd.

Henk Otten werd eind juli door Forum geroyeerd en begon zijn eigen partij.  Beeld ANP
Henk Otten werd eind juli door Forum geroyeerd en begon zijn eigen partij.Beeld ANP

Persenaire is het vierde Statenlid dat FvD verlaat. Hiermee is Forum niet langer de grootste partij in de Provinciale Staten van Zuid-Holland, maar telt zij, net als de VVD, nog tien zetels.

Ruim een week geleden stapte Cornelis van den Berg uit Flevoland ook al over naar de partij van Otten. Twee weken geleden vertrok het Zeeuwse Statenlid Robèrt Brunke. Hij behoudt zijn zetel, maar sluit zich niet aan bij Otten. Robert Baljeu uit Noord-Holland, die in mei al uit FvD werd gezet, deed dat wel.

Eind juli zette Forum voor Democratie Henk Otten aan de kant. Het partijbestuur verdacht de voormalig penningmeester van poging tot fraude met overheidssubsidies. Otten beschuldigde partijleider Thierry Baudet op zijn beurt van smaad en weigerde zijn Eerste Kamer-zetel in te leveren. Direct na de breuk nam hij al twee FvD’ers mee: partijman van het eerste uur Jeroen de Vries en Dorien Rookmaker, die zich eerder nog inzette voor een ultieme lijmpoging tussen Thierry Baudet en Henk Otten.

Afgelopen vrijdag deed Otten aangifte van smaad en laster. Hij zegt zelf dat hij is geroyeerd omdat hij zich kritisch uitliet over de koers van FvD-leider Baudet.

Meer over Forum voor Democratie

Ruzie tussen Baudet en Otten eindigt in finaal moddergevecht, schrijft politiek verslaggever Frank Hendrickx. Otten blijft wel in de senaat en voorspelt meer onrust binnen Forum vanwege ‘de boreale koers’ van Baudet.

Robert Baljeu, die twee jaar lang deel uitmaakte van de top binnen Forum voor Democratie, spreekt zich uit over de machtsstrijd rondom Thierry Baudet.‘Binnen de partij heerst een enorme angstcultuur.’

Henk Otten en zijn Ottianen hebben het verleden niet mee. Negen van de tien afsplitsingen van politieke partijen beleven een roemloos einde. En politieke wetenschappers plús opiniepeiler Maurice de Hond twijfelen sterk of ‘het gat op rechts’ waar Henk Otten en zijn medestanders zich op richten, bestaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden