Opnieuw spanningen tussen La S. en OM

Opnieuw zijn er grote spanningen gerezen tussen Peter la S., kroongetuige in het Amsterdamse liquidatieproces Passage, en het Openbaar Ministerie (OM). La S. kwam donderdag met diverse beschuldigingen aan het adres van het OM en zei dat hij met een verklaring kan komen die de zaken tegen alle verdachten in het proces onderuit zou halen.

ANP/Redactie


Het is inmiddels het vierde grote incident met kroongetuige La S., sinds de inhoudelijke behandeling van de zaak in februari 2009. La S. zette eerder de hakken in het zand omdat justitie zich naar zijn smaak niet hield aan gemaakte afspraken over de bescherming van hemzelf en zijn naasten. Nu zou het OM hem op onrechtmatige wijze voor zijn medeverdachten belastende verklaringen hebben laten afleggen.

La S. heeft ook zonder problemen al een complexe verhouding met het OM. Met het Amsterdamse parket heeft hij vastgelegde afspraken over zijn rol als kroongetuige, met het landelijke over zijn bescherming als getuige. Over die laatste moet La S. in alle talen zwijgen, op straffe van ontbinding van de overeenkomst met justitie. Donderdag zei La S. te beschikken over geluidsopnamen van toezeggingen die hem zouden zijn gedaan door officieren die zijn belast met de getuigenbescherming.

Rechtbank wil verder met proces
La S. vroeg de rechtbank om een interventie om uit de huidige impasse te raken, maar deze vond dat de getuige zijn grieven en bezwaren onvoldoende heeft onderbouwd. Op 10 oktober mag hij hiertoe een nieuwe poging doen.

Intussen wil de rechtbank voortgaan met het proces, dat zich momenteel concentreert op Dino Soerel, een van de hoofdverdachten. Soerel zou opdrachten voor huurmoorden hebben gegeven. Hij werd vorig jaar gearresteerd, nadat hij enkele jaren ondergedoken had gezeten.

Soerel wilde donderdag niet verklaren over twee valse paspoorten en een hoeveelheid cash die de politie bij zijn arrestatie vond. De moordfeiten op zijn aanklacht ontkent hij en hij vindt dat hij ten onrechte wordt afgeschilderd als 'kopstuk in de onderwereld'.

De rechtbank zet het proces vrijdag voort.

Intussen wil de rechtbank voortgaan met het proces, dat zich momenteel concentreert op Dino Soere (tekening)l, een van de hoofdverdachten. © ANP Beeld
Intussen wil de rechtbank voortgaan met het proces, dat zich momenteel concentreert op Dino Soere (tekening)l, een van de hoofdverdachten. © ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden