Opnieuw spanning PvdA en VVD over migratiebeleid

In de PvdA-fractie leven 'wezenlijke bezwaren' tegen de Bosman-wet waarmee de VVD voorwaarden wil stellen aan de komst van Antillianen naar Nederland. Na de strafbaarstelling van illegaliteit botst de regeringscoalitie van VVD en PvdA opnieuw over een politiek gevoelig punt op het terrein van immigratie. De wet, genoemd naar het Kamerlid André Bosman, wordt vanavond in de Tweede Kamer behandeld. De PvdA-fractie zal het voorstel in deze vorm in elk geval niet steunen

De koning en koningin bezochten Aruba in november 2013. Beeld anp

Volgens het wetsvoorstel moeten inwoners van Aruba, Curaçao en St. Maarten voortaan bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst een 'toelating voor vestiging' aanvragen als zij in Nederland willen wonen. Om die te krijgen, moeten zij voldoen aan een van de volgende eisen: werk hebben in Nederland, voldoende geld, toegelaten zijn tot een opleiding of een gezinslid in Nederland hebben. Zonder een geldige toelating zijn Antilliaanse Nederlanders uitgesloten van overheidsvoorzieningen als bijstand en sociale huisvesting.

De VVD beoogt hiermee de komst tegen te gaan van kansarme Antillianen, die hoog in de criminaliteitsstatistieken staan. De partij beroept zich op een passage in het regeerakkoord, waarin afspraken hierover worden aangekondigd: 'We komen met een voorstel tot regulering van de vestiging van inwoners uit Aruba, Curaçao en St. Maarten in Nederland.' Aruba is sinds 1986 een onafhankelijk land binnen het Koninkrijk der Nederlanden, Curaçao en St. Maarten volgden op 10 oktober 2010.

Massief verzet tegen initiatiefswet
Maar het verzet tegen de initiatiefwet van Bosman is inmiddels massief. Vorige maand bracht de Commissie Meijers, een groep deskundigen in het internationaal vreemdelingenrecht, een vernietigend advies uit over de wet. De commissie bestempelt de voorgestelde maatregelen als 'onderscheid naar ras'. Zij ziet geen rechtsgrond voor een onderscheid tussen Antilliaanse en Europese Nederlanders binnen het Koninkrijk.

Ook het College voor de Rechten van de Mens adviseerde negatief. Omdat de vestigingseisen gelden voor alle Antilliaanse Nederlanders die in Nederland willen komen wonen, noemt het college de eisen 'stigmatiserend en vooroordeelbevestigend'.

 
De VVD beoogt de komst tegen te gaan van kansarme Antillianen, die hoog in de criminaliteitsstatistieken staan

D66, een van de drie 'constructieve' oppositiepartijen waarmee het kabinet samenwerkt, zegt bij monde van Kamerlid Gerard Schouw: 'Dit discriminerende wetsvoorstel moet van tafel. Ik reken op de PvdA en hoop dat zij zich snel zal uitspreken tegen dit voorstel.'

PvdA met Bosman-wet in de maag
De PvdA spreekt zich pas vanavond openlijk uit over de Bosman-wet, maar zit er behoorlijk mee in de maag. De partij is niet tegen vestigingseisen, maar vindt dat beter moet worden 'afgekaderd' wie daaronder vallen.

In de drie Caribische landen wordt de wet gezien als stemmingmakerij voor de achterban van de VVD. De liberalen zouden daarmee de PVV de loef willen afsteken. De partij van Wilders heeft een rigoureus Antillen-standpunt: ze wil het Koninkrijk ontbinden.

Bosman is niet erg onder de inruk van de kritiek. Hij wijst erop dat de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten zelf criteria hanteren voor vestiging van Europese Nederlanders, zoals onder meer een toets op strafblad en inkomen. Hij ziet zijn voorstel als wederkerigheid: 'Gelijke monniken, gelijke kappen.'

 
In de drie Caribische landen wordt de wet gezien als stemmingmakerij voor de achterban van de VVD.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.