NieuwsDiploma niet gehaald

Opnieuw Spaanse politica weg vanwege gesjoemel met masterdiploma

De Spaanse minister van Volksgezondheid, Carmen Montón, is dinsdagavond afgetreden vanwege een onrechtmatig behaalde mastertitel. Het is de zoveelste aanwijzing dat een Madrileense universiteit politici op een soepele manier aan een diploma hielp.

Carmen Montón, de afgetreden minister van Volksgezondheid in Spanje.  Beeld AFP
Carmen Montón, de afgetreden minister van Volksgezondheid in Spanje.Beeld AFP

Maar liefst drie vooraanstaande Spaanse politici raakten het afgelopen half jaar in opspraak vanwege hun master. Eerst was er de zaak van Cristina Cifuentes, de regiopresidente van Madrid namens de Volkspartij (PP). Haar studieresultaten bleken gemanipuleerd te zijn in het computersysteem.

Daarna bekende PP-politicus Pablo Casado dezelfde dubieuze master op zak te hebben. Hij weigert tot op de dag van vandaag zijn scriptie te laten zien en is inmiddels het onderwerp van een gerechtelijk onderzoek. Het weerhield hem er niet van zichzelf op te werpen als nieuwe partijleider – een verkiezing die hij prompt won.

En nu is er dus de zaak van PSOE-minister Carmen Montón. Op haar cijferlijst werd een beoordeling veranderd van ‘niet afgelegd’ in ‘geslaagd’, bijna een half jaar nadat het betreffende vak was afgesloten. Ook bleek ze in haar scriptie hele bladzijden te hebben overgeschreven van andere onderzoeken en zelfs van Wikipedia.

Innige banden

De politici volgden hun master alle drie aan de Universiteit Koning Juan Carlos, in Madrid. Het is geen toeval dat ze juist daar een voorkeursbehandeling kregen. De banden tussen deze universiteit en de politiek blijken bijzonder innig te zijn.

‘Er zijn in Spanje uitstekende universiteiten en daar is het ondenkbaar dat zoiets gebeurt’, zegt Marcel Jansen, een Nederlandse universitair hoofddocent aan Autonome Universiteit van Madrid met een lange staat van dienst in Spanje. ‘Maar de Koning Juan Carlos is opgericht door de PP, als een soort prestigeproject. De partij heeft er altijd haar eigen werkloze politici gestald. En andersom: veel academici daar worden later bestuurder op regionaal of nationaal niveau. Dat levert de universiteit weer onderzoeksgeld op.’

Een academische titel blijkt een uitweg te bieden wanneer een politieke carrière minder voorspoedig verloopt. Als docent op een universiteit verzekert een uitgerangeerde politicus zich van een goed salaris. Daarnaast is een master voor Spaanse politici een soort statussymbool. ‘Het is pure ijdelheid, een manier om een curriculum op te poetsen’, aldus Jansen.

Premier Sánchez

Zelfs over het proefschrift van de huidige Spaanse premier, Pedro Sánchez, gaan geruchten: het zou niet aan de wetenschappelijke standaarden voldoen. Het werkstuk waarmee Sánchez de doctorstitel verkreeg is niet openbaar. Sánchez moet zelf toestemming geven voor inzage, en die weigert hij tot dusverre.

Even voor het aftreden van zijn Volksgezondheidsminister sprak Sánchez nog zijn steun voor haar uit. ‘Ze heeft geweldig werk gedaan en dat blijft ze doen’, zei hij. Nu Montón toch is teruggetreden, is Sánchez’ kabinet een belangrijke minister ontvallen. Montón gold als een voortvarende bewindsvrouw. Ze regelde onder meer dat iedereen in Spanje toegang heeft tot de publieke gezondheidszorg, ook mensen die illegaal in het land verblijven.

President van Spanje Pedro Sánchez.  Beeld Getty Images
President van Spanje Pedro Sánchez.Beeld Getty Images

Zij trad af vanwege gesjoemel met haar master

De val van Cristina Cifuentes voltrok zich in slow motion. Nadat de regiopresidente van Madrid in opspraak was gekomen vanwege een onheus verkregen masterdiploma, bleef ze zich wekenlang vastklampen aan de macht. Maar uiteindelijk was haar positie onhoudbaar.

Linkse lente in Spanje: veel vrouwen en astronaut in nieuwe kabinet

Pedro Sánchez begon zo optimistisch: met een kabinet vol vrouwen én een bekende astronaut wilde de sociaal-democraat een frisse wind laten waaien door Spanje. Nu blijkt ook zijn ministersploeg niet van smetten vrij.

Ook nieuwe PP-leider in opspraak om master

Sinds hij in juli werd gekozen als nieuwe leider van de Volkspartij (PP), hangt er een donkere wolk boven het hoofd van Pablo Casado: ook over zijn mastertitel rezen twijfels. Wie is deze man die de PP een schoon imago moest bezorgen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden