Opnieuw schuurt Turkse afkomst met PvdA-partijlijn

PvdA-Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk zijn op het matje geroepen door hun fractiebestuur. Ze hadden zich op een Turkse website kritisch uitgelaten over het integratiebeleid van minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher en streken de partijleiding daarmee tegen de haren in. Beide Kamerleden hebben al eens eerder ervaren dat hun Turkse inborst kan schuren met het partijstramien.

Joost de Vries
PvdA-Kamerlid Tunahan Kuzu krijgt in de Kamer vragen van Turkse pers. Beeld ANP
PvdA-Kamerlid Tunahan Kuzu krijgt in de Kamer vragen van Turkse pers.Beeld ANP

De Turkse politici zijn niet blij met Asschers strenge aanpak van vier Turkse organisaties in Nederland. De minister meent dat de clubs te weinig transparant zijn en wil ze daarom extra in de gaten houden. Kuzu en Öztürk begrijpen de opstelling van de minister niet. Ze verwijten hem argwaan richting de Turkse organisaties en menen dat de clubs juist omarmd moeten worden om integratie te bevorderen.

Asscher besloot in september tot het 'minimaal vijf jaar monitoren' van de vier grootste Turkse organisaties in Nederland: Milli Görüs, Diyanet, de Fethullah Gülenbeweging en de Süleymancibeweging. De aanleiding is een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau uit 2012 dat stelt dat de Turkse gemeenschap naar binnen is gekeerd en veel Nederlandse Turken meer gericht zijn op Turkije dan op Nederland. De minister was niet tevreden met de resultaten van een vervolgonderzoek die deze zomer werden gepresenteerd en kiest daarom voor verder monitoren van Turkse clubs.

Zijn partijgenoten Kuzu en Öztürk waren daardoor onaangenaam verrast. De Turkse organisaties hadden volgens hen volledig meegewerkt aan het onderzoek en hadden hun 'deuren geopend', stelden zij op de Turkse site Sonhaber.nl. Asschers aanpak getuigt van wantrouwen en draagt niet bij aan verdere Turkse participatie in de Nederlandse samenleving, menen de Kamerleden. In plaats van extra controle zou de minister de dialoog moeten aangaan met de clubs.

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher. Beeld anp
Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher.Beeld anp

Enorm balen

Via de Turkse site belandde hun mening in het AD en werd gisteren onderwerp van debat in de Tweede Kamer. PvdA'er Ahmed Marcouch, woordvoerder op het dossier Integratie, zei 'hier enorm van te balen'. Hij prees Asscher omdat die 'de vinger op de zere plek legt'. 'Asscher doet dat goed. Als er mensen zijn die anders beweren, hebben ze ongelijk.' Hij zei het logisch te vinden dat zijn collega-Kamerleden op hun uitspraken door het fractiebestuur zijn aangesproken.

Asscher stelde gisteren dat het 'flauwekul' is dat hij Turkse integratie zou tegenwerken. Het toezicht op de Turkse organisaties is volgens hem geen teken van wantrouwen, maar juist van betrokkenheid.

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch. Beeld anp
PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch.Beeld anp

23.000 voorkeursstemmen

Kuzu profileerde zich bij de verkiezingscampagne in 2012 uitdrukkelijk als Turkse kandidaat bij zijn achterban in Rotterdam en behaalde ruim 23.000 stemmen, het op vier na beste resultaat onder zijn PvdA-collega's. Özturk was met bijna 10.000 stemmen ook populairder dan de meeste andere mensen op de lijst.

De nauwe verbondenheid met de Turkse achterban leidde eerder tot frictie met de eigen fractie. Kort na zijn aantreden als Kamerlid moest Kuzu een deel van zijn portefeuille alweer inleveren. Hij moest het woordvoerderschap over geestelijke gezondheidszorg afstaan omdat hij had hij gefigureerd in een reclame van een Turkse zorgverzekeraar.

Öztürk ging de fout in toen in de zomer van vorig jaar de Turkse ordetroepen het Gezipark in Istanbul ontruimden. Het politiegeweld 'viel wel mee' in vergelijking met bijvoorbeeld politiegeweld in Engeland, zei hij op de Limburgse zender L1. 'Ik keur het geweld niet goed, maar zeg wel dat de politie ook in andere landen ingrijpt op een moment dat er echt veel gebeurt.' Later kwam hij op zijn woorden terug en zei elke vorm van geweld tegen demonstranten af te keuren 'in welk land dan ook'.

PvdA-Kamerlid Selcuk Öztürk. Beeld ANP
PvdA-Kamerlid Selcuk Öztürk.Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden