Opnieuw Russische spion aangehouden in de VS

Amsterdam Het spionageschandaal tussen Rusland en de VS lijkt ondanks de spionnenruil van vorige week nog niet voorbij. De FBI heeft dinsdag opnieuw een vermeende Russische spion aangehouden....

Van onze buitenlandredactie

Dat meldt de Amerikaanse krant The Wall Street Journal op basis van bronnen bij de Amerikaanse overheid. De verdachte, wiens naam niet is bekendgemaakt, is een 23-jarige Rus. Deze man zou al sinds oktober 2009, toen hij aankwam in de Verenigde Staten, door de FBI zijn gevolgd.

De autoriteiten hadden aanwijzingen dat de man deel uitmaakte van het Russische spionagenetwerk, maar slaagden er niet in om voldoende bewijsmateriaal tegen hem te verzamelen. Hij werd daarom niet betrokken bij de spionnenruil.

Washington sluit niet uit dat deze zaak op zichzelf staat, omdat de FBI niet heeft kunnen aantonen dat de man dezelfde training heeft genoten als de leden van het spionagenetwerk. Een anonieme FBI-medewerker vergeleek de tien geruilde spionnen voor de Amerikaanse televisiezender CNN met ‘kleine vissen’. De nieuwe verdachte was volgens hem zo onbetekenend, dat hij niet eens een plaatsje zou hebben gekregen in het aquarium.

De verdenkingen tegen de 23-jarige Rus waren voor de Amerikaanse overheid desondanks voldoende reden zijn visum ongeldig te verklaren en hem aan te houden. De man verblijft momenteel op een geheime locatie en zal binnen 24 uur worden uitgeleverd aan Rusland.

Volgens de Russische pers worden de tien spionnen die vrijdag werden geruild, de komende twee weken op het hoofdkantoor van de Russische inlichtingendienst grondig doorgelicht. Moskou wil weten wat de oorzaak is van hun ontmaskering en achterhalen of er geen verraders in het groepje zitten. Bovendien wil de Russische inlichtingendienst exact vaststellen wat de tien hebben gezegd tegen hun Amerikaanse ondervragers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden