Opnieuw reuring rondom Albert Heijn-actie: pannen worden parkieten fataal

Onder het kopje 'Vogels dood door de pannen van Albert Heijn' beschrijft Cynthia Harms op Facebook het drama dat zich bij haar thuis afspeelde terwijl ze een portie zuurkool stond op te bakken. Daarvoor gebruikte ze een van de pannen die ze bij Albert Heijn bij elkaar had gespaard. Met een onverwacht neveneffect: de dampen van de opgebakken maaltijd werden haar twee parkieten te veel.

Mark Misérus
Parkieten in een kooi. Dit zijn niet de parkieten die in het artikel worden genoemd. Beeld Marcel van den Bergh
Parkieten in een kooi. Dit zijn niet de parkieten die in het artikel worden genoemd.Beeld Marcel van den Bergh

'Mijn ogen begonnen te branden, ik zette de afzuigkap hoger maar had er verder geen erg in. Na het eten hoorde ik twee keer plof. Toen lagen mijn twee halsbandparkieten dood op de grond.'

Het bericht waarin Harms de dood van haar huisdieren bekendmaakte, had 25 duizend reacties tot gevolg en werd tienduizend keer gedeeld. Zo is er niet voor het eerst reuring over een spaaractie van 's lands bekendste supermarktketen.

Spaaracties

Het bleek bijvoorbeeld nogal een opgave iets fatsoenlijks te kweken in de moestuintjes die klanten bij de boodschappen cadeau kregen, bevatten de 'kristalglazen' te weinig lood, waren de wuppies en de plastic voorraaddozen al snel niet meer voorradig en had iemand berekend dat je voor 11 duizend euro moest hebben gewinkeld (en 120 euro moest bijbetalen) om een bestekset voor acht personen bij elkaar te sparen. Ook sneden mensen zich aan de bij elkaar gespaarde messen. Die zouden te scherp zijn, hoewel andere klanten het juist de essentie van messen noemden dat je er goed mee kunt snijden.

De 'chefwaardige' pannen van de Albert Heijn-actie zijn van vivo, een merk van Villeroy & Boch Group. Met die firma onderzoekt de supermarkt wat er precies is voorgevallen met de parkieten in huize Harms. Albert Heijn zegt sinds haar bericht 'veel' vragen te krijgen over de pannen met anti-aanbaklaag: de koekenpan en wokpan. Twee mensen hebben volgens AH-woordvoerder Erik Luckers over de pannen geklaagd, onder wie Harms.

Albert Heijn is niet van plan de actie, met 1 miljoen gespaarde pannen als tussenstand, stop te zetten. De pannen zijn bij normaal gebruik 'absoluut veilig voor mens en dier', benadrukt Luckers.

Vogels

Dat vogels - meer dan andere diersoorten - slecht tegen schadelijke dampen kunnen, is volgens Sjeng Lumeij wetenschappelijk aangetoond. Hij heeft dertig jaar ervaring als Europees veterinair specialist in de vogelkunde. 'Vogels hebben een veel efficiëntere gas- en stofwisseling dan mensen. Dat maakt ganzen bijvoorbeeld in staat om boven de Himalaya te vliegen, terwijl mensen op die hoogte niet zonder extra zuurstof kunnen verblijven. Maar het maakt vogels ook kwetsbaarder voor vergiftiging.'

Waar een mens bijvoorbeeld begint te kuchen als hij een schadelijke damp inademt, waarschuwt een vogel niet. Lumeij: 'Een vogel valt van zijn stokje. Dat gaat allemaal vrij acuut.' Dat gevaar ontstaat niet alleen als een teflonpan extreem wordt verhit. Een kanarie of papegaai kan ook last krijgen als er bij een verjaardag veelvuldig wordt gerookt of iemand zijn schoenen met waterafstotende spray behandelt in de woonkamer, zegt Lumeij. Op de spuitbus van zulke sprays wordt doorgaans aangeraden dit in een goed geventileerde ruimte te doen.

De vogels van Harms vielen een kwartier na het eten dood neer. Zelf had ze tijdens het bakken last van brandende ogen gekregen, waarna haar man de afzuigkap hoger had gedraaid. De vogels leven volgens haar 'in een grote boom in huis'.

Lumeij is benieuwd of er sectie op de dieren is verricht. 'De effecten van opgebakken zuurkool op vogels zijn nooit onderzocht. Maar ik kan me voorstellen dat ze zich er niet zo lekker door voelen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden