Update

Opnieuw recordaantal immigranten naar Nederland

DEN HAAG - Het aantal mensen dat vorig jaar naar Nederland kwam, is opnieuw op een record uitgekomen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die vandaag werden gepubliceerd.

ANP
© anp Beeld
© anp

Het aantal immigranten kwam uit op 150.000, drieduizend meer dan een jaar eerder. Daarmee zet de toename, die in 2006 inzette, zich in lichte mate voort, aldus het CBS. Nederland verwelkomt met name mensen uit nieuwe en oude lidstaten van de Europese Unie.

Daarnaast vertrokken er vorig jaar meer mensen uit Nederland dan een jaar eerder, voor het eerst na drie jaren van daling. Het CBS registreerde 118.000 emigranten, een stijging van zesduizend. Er vertrokken vooral Nederlanders of mensen geboren in andere landen van de Europese Unie.

Minder snel

Op 1 januari telde Nederland 16,7 miljoen inwoners, 80.000 meer dan in 2009. De bevolking groeide minder snel dan voorgaande jaren, mede door het lagere migratiesaldo. Ook was de natuurlijk aanwas lager door de afname van het aantal twintigers en dertigers en een toename van het aantal ouderen. Daardoor daalde het geboortecijfer en steeg het sterftecijfer. De natuurlijke groei kwam uit op 48.000 personen.

Daling in Limburg

In alle provincies op Limburg na nam het aantal inwoners in 2010 per saldo toe. In Limburg was sprake van een lichte daling doordat er meer mensen stierven dan dat er in de provincie geboren werden. Daarnaast verhuisden er meer mensen vanuit Limburg naar andere provincies dan andersom. De krimp bleef wel beperkt doordat het aantal immigranten het aantal emigranten overtrof. Ook in Zeeland steeg de bevolking alleen licht doordat er meer mensen immigreerden dan dat er vanuit Zeeland naar het buitenland vertrokken.

In 2010 verhuisden 1,5 miljoen Nederlanders, 33.000 minder dan een jaar eerder. Dat jaar daalde het aantal verhuizingen fors, als gevolg van de economische crisis. Per saldo kregen vooral Noord-Holland en in mindere mate Zuid-Holland en Gelderland er door binnenlandse verhuizingen inwoners bij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden