Opnieuw radioactief materiaal gevonden tussen huisvuil Napels

Inwoners van Napels en omstreken zien hun vrees bevestigd dat er tussen de tonnen afval op straat zeer gevaarlijke stoffen zitten die de gezondheid ernstig kunnen schaden.

Van onze correspondent Eric Arends

Afgelopen weekeinde hebben militairen radioactief materiaal aangetroffen tussen het vuilnis dat werd aangeboden bij een pas geopende opslagplaats. Het is de derde maal in twee weken dat in het Napolitaanse afval radioactieve bestanddelen zijn ontdekt. Net als de vorige keren, ging het ook nu weer om de stof jodium 131.

De substantie wordt in ziekenhuizen veel gebruikt voor radiotherapie en het maken van scans. In de afvalverwerking gelden voor dit soort stoffen speciale regels, gezien de verhoogde kans op kanker die zij veroorzaken. In Campanië bevond de jodium 131 zich tussen het ‘gewone’ afval dat twee vrachtwagens wilden afleveren bij de opslagplaats van Savignano Irpino, ten zuidoosten van Napels. Justitie zegt te proberen na te gaan van wie het spul afkomstig is.

De opslagplaats in Savignano Irpino was twee dagen eerder geopend, als onderdeel van een actieplan van de regering-Berlusconi om de afvalcrisis in Campanië het hoofd te bieden. Volgens de laatste schattingen ligt nog altijd 1900 ton afval in de straten. De Italiaanse overheid wil op korte termijn tien noodstortplaatsen gebruiksklaar maken. De plekken worden bewaakt door het leger, om eventuele blokkades en demonstraties van de bevolking tegen te gaan.

Veel bewoners vertrouwen de geruststellende woorden van de regering niet dat zij van het vuilnis niets te vrezen hebben. Begin juni vonden de autoriteiten in Duitsland ook al radioactief jodium tussen het vuilnis uit Italië.

De stadsreinigingsdienst van Hamburg verwerkt voor de overheid in Campanië 30 duizend ton afval. Drie dagen na de ontdekking werd opnieuw een treinwagon met bestemming Hamburg tegengehouden na de vondst van jodium 131. De Duitsers zeggen dat de overeenkomst wordt opgezegd indien nog een keer radioactief materiaal wordt aangetroffen. Volksgezondheidscijfers laten zien dat in bepaalde delen van Campanië het aantal kankergevallen beduidend hoger is dan elders in Italië.

Sommige onderzoeken schrijven dat feit toe aan de grote hoeveelheden giftig afval die in het verleden heimelijk in de regio zijn gedumpt.

De minister van Defensie greep de laatste ontdekking van radioactief jodium aan om ‘de nauwgezetheid van onze controles’ te prijzen. ‘De militairen in Napels voeren een waardevolle taak uit waarvoor iedereen hen dankbaar is’, zei minister La Russa.

Het burgercomité uit de Napolitaanse wijk Chiaiano, waar binnenkort een nieuwe opslagplaats wordt geopend, wist wel beter: ‘Dit is het bewijs dat het afvalplan een val is.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden