Opnieuw patiënt overleden na behandeling door natuurgenezer die al veroordeeld werd voor die behandeling

Wederom is een patiënt overleden na een behandeling van de 58-jarige natuurgenezer Sara G. uit Kockengen met de stof ibogaïne. Dit heeft het Openbaar Ministerie vandaag bekendgemaakt. De vrouw is hiervoor in 2014 al eens veroordeeld. Dinsdag moet zij voor de rechtbank in Utrecht verschijnen.

De plant iboga.

De aanklagers beschuldigen G. ervan dat zij een 49-jarige Zweedse vrouw met dit middel heeft behandeld terwijl zij wist dat deze stof levensbedreigend kan zijn. Toen de vrouw onwel werd, zou zij niet tegen de ambulancemedewerkers hebben verteld over het ibogaïnegebruik. De vrouw overleed op 3 februari.

Na dit sterfgeval verdween G. uit beeld. Met een Europees arrestatiebevel is zij op 27 februari in Duitsland aangehouden en overgeleverd aan de Nederlandse justitie.

Veroordeling

G. werd in 2014 veroordeeld tot 141 dagen celstraf en een proeftijd van drie jaar voor het in hulpeloze toestand achterlaten van haar patiënten. Een van haar slachtoffers is een 28-jarige Zwitser die in maart 2011 in een psychose vanuit een hotel bij Breukelen de snelweg A2 opliep. Een vrachtwagen overreed hem.

Ibogaïne is te halen uit de iboga, een hallucinaties opwekkende plant uit West-Afrika. De werkzame delen zouden verslaafden voorgoed verlossen van hun verlangen naar drugs. Aan het gebruik kleven echter risico's; zeker voor wie een zwak hart heeft of een psychische stoornis, of er een ander middel naast gebruikt.

Zonder enige medische opleiding wist Sara G. een bloeiende afkickpraktijk op te bouwen met het middel. Zo'n twaalfhonderd verslaafden uit binnen- en buitenland kwamen van 1999 tot 2011 naar G's boerderij in Kockengen om een poging te doen af te kicken met ibogaïne.

Incidenten

Met zeker vijf verslaafden liep het in die periode slecht af na het gebruik van de stof. In 2006 stierf een 28-jarige Britse heroïneverslaafde in haar bad. Op 25 augustus 2011 kreeg een toen 21-jarige Belg een hartstilstand op haar boerderij. De man is sindsdien bijna geheel blind en kan nauwelijks lopen.

In december 2010 sprong een 32-jarige Zweed van een parkeerdek op Schiphol, kort na de behandeling in Kockengen. Hij liep meerdere botbreuken op. In 2007 kreeg een 28-jarige vrouw levensbedreigende hartritmestoornissen na ibogaïnegebruik op de boerderij. Ondanks deze reeks incidenten en een veroordeling, heeft ze blijkbaar toch haar ibogaïnepraktijk weer opgepakt, concludeert het Openbaar Ministerie.

In 2014 schermde de advocaat van G. met de vele ex-patiënten die de natuurgenezer levenslang dankbaar zijn. Ze zou honderden steunbetuigingen hebben ontvangen na haar aanhouding. Sommige voorheen notoire drugsgebruikers, die waren uitbehandeld in de reguliere verslavingszorg, zeggen door haar ibogaïne nu een clean leven te leiden, iets waarop ze niet meer hadden durven hopen. De tevreden cliënten begrijpen volgens de advocaat niet waarom ze in sommige media 'de heks van Kockengen' wordt genoemd.

Deskundigen in de verslavingszorg pleiten voor meer wetenschappelijk onderzoek naar de werking van het middel ibogaïne.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden