nieuws

Opnieuw oud-gedeputeerde in Limburg in opspraak om integriteit

Tegen voormalig PvdA-gedeputeerde Eric Geurts is melding gemaakt van een mogelijke integriteitsschending. Geurts zou een Brunssums bedrijf mondeling hebben toegezegd dat een opgelegde dwangsom van 360 duizend euro niet betaald hoefde te worden.

Pepijn de Lange
Waarnemend gouverneur in Limburg Johan Remkes arriveert bij het Provinciehuis.  Vorige week kondigde hij aan een groot onderzoek te beginnen naar mogelijke misstanden in de Limburgse politiek. Beeld ANP
Waarnemend gouverneur in Limburg Johan Remkes arriveert bij het Provinciehuis. Vorige week kondigde hij aan een groot onderzoek te beginnen naar mogelijke misstanden in de Limburgse politiek.Beeld ANP

In een dinsdag gepubliceerde brief aan het Limburgse College van Gedeputeerde Staten schrijft waarnemend gouverneur Johan Remkes dat het door Geurts bij het bedrijf ‘gewekte vertrouwen een bijzondere omstandigheid oplevert die de invordering van de verbeurde dwangsom van 360.000 euro in de weg staat.’

De kwestie draait om een vastgoedbedrijf uit Brunssum, een stad in het zuidoosten van Limburg. Bij controles bleek het bedrijf de ‘verplichte brandveiligheidsvoorzieningen’ niet op orde te hebben. Eind 2017 gaf het college het bedrijf acht maanden de tijd om aan de regels te voldoen. Anders zou een dwangsom van 360 duizend euro volgen. Tegen die dwangsom ging het bedrijf destijds niet in beroep.

Omdat het bedrijf de brandveiligheid niet op tijd op orde had, begon het Limburgse college in april 2019 een invorderingsprocedure. Daartegen tekende het bedrijf wel bezwaar aan: volgens het bedrijf had Geurts, destijds portefeuillehouder Toezicht en Handhaving, toegezegd dat het college de dwangsom niet daadwerkelijk zou invorderen, als het bedrijf alsnog spoedig aan de regelgeving over brandvoorzieningen zou voldoen. De inhoudelijke behandeling van het bezwaar loopt nog.

Eind maart van dit jaar besloot de provincie de beweringen van het bedrijf nader te onderzoeken. Het college signaleerde dat er mogelijk sprake zou kunnen zijn van een integriteitsschending door Geurts, die tegenwoordig burgemeester van Beekdaelen is, een gemeente ten zuiden van Sittard.

Geurts laat via zijn woordvoerder aan persbureau ANP weten in gesprekken met het bedrijf ‘de deur op een kier’ te hebben gehouden ‘zodat alsnog de gevraagde maatregelen werden getroffen’. Dwangsommen zijn volgens hem een middel, en geen doel op zich. ‘Als de maatregelen getroffen zouden zijn, was het innen van de dwangsom niet meer noodzakelijk.’

Landschapsstichting IKL

De provinciale politiek in Limburg werd dit voorjaar al opgeschud door een andere integriteitskwestie. Voormalig CDA-gedeputeerde Herman Vrehen zou met provinciaal subsidiegeld opdrachten van landschapsstichting IKL naar zijn eigen bedrijven hebben doorgesluisd. Daarop stapten het voltallige college en gouverneur Theo Bovens op. Ook burgemeester Dieudonné Akkermans van Eijsden-Margraten trad af vanwege de kwestie .

Johan Remkes neemt als waarnemend gouverneur tijdelijk Bovens’ taken over. Vorige week kondigde hij al aan een groot onderzoek te beginnen naar mogelijke misstanden in de Limburgse politiek. Integriteitskwesties kunnen worden doorgegeven bij een speciaal daarvoor geopend meldpunt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden