Opnieuw onrechtmatigheden bij ouderentehuis Novo

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft onrechtmatigheden geconstateerd bij het tehuis In de Goorn te Coevorden, voor ouderen met psychische problemen. Dat tehuis valt onder dezelfde zorgkoepel als Novo, waar een 44-jarige patiënte is doodgedrukt.

Ana van Es
Ouderen in een tehuis. Beeld anp
Ouderen in een tehuis.Beeld anp

In de Goorn voldoet niet de aan 'minimumnormen van zorg' van de Inspectie. Het beleid rond vrijheidsbeperking is niet op orde en er is te weinig personeel, waardoor bewoners in het weekend tot half twaalf op bed liggen.

In de Goorn wordt beheerd door Promens Care, een zuster van zorginstelling Novo. Actualiteitenprogramma Nieuwsuur zond deze week een bewakingsvideo uit waarop een 44-jarige gehandicapte vrouw door vier medewerkers wordt doodgedrukt in een Novo-tehuis. Novo en Promens Care delen een bestuur en vallen samen onder dezelfde moedermaatschappij: Cosis in Assen.

Geen toestemming
De kritiek komt vooral omdat dossiers niet sluitend zijn, stelt Promens Care. Daardoor lijkt het alsof er geen toestemming voor vrijheidsbeperking is gevraagd. De zorgverlener ontkent de personeelsproblemen. 'Wij herkennen ons niet in dit punt', zegt bestuurssecretaris Edwin Martinus. 'Er is één keer een incident geweest. We denken dat dit verkeerd is doorgegeven aan de Inspectie.'

De Inspectie doet uitgebreid onderzoek naar de Novo-tak van Cosis. Het tehuis in het Groningse Onnen waar de vrouw overleed, is dit voorjaar gesloten. Bij haar overlijden speelde de inzet van onvoldoende getraind personeel een grote rol, zegt Martinus Stollenga, voorzitter van de centrale familieraad. 'Twee van de vier betrokken medewerkers waren nog maar pas in dienst. Wij vragen ons af: is het verstandig om hen op zo'n zware groep te zetten?'

Inspraak
Bewoners in Onnen hadden bovendien geen inspraak in het regime. Een familieraad of cliëntenraad ontbrak. 'We kregen geen informatie', zegt Stollenga. Die situatie doet zich nu nog steeds voor in een Novo-tehuis voor gedragsgestoorde gehandicapte jongeren in Groningen. Ook daar is geen cliëntenraad, hoewel dat wettelijk verplicht is.

'Wij gaan dat alsnog opbouwen', aldus de zegsman van Cosis. 'Eerder is dat niet gebeurd omdat bewoners maar kort op deze afdelingen verblijven.' In het tehuis in Groningen is de verblijfsduur soms echter een aantal jaren. Over dit tehuis publiceerde de Inspectie vorige maand een kritisch rapport dat rept van starre regels en ongeoorloofde vrijheidsbeperking.

Veel problemen zijn terug te voeren op de pedagogische aanpak, zegt Stollenga. 'Ze werken met de regie- methode. De regie wordt overgedragen van de bewoner naar de instelling. Wij hebben daar altijd moeite mee gehad.' Uit publicaties van Novo blijkt dat ook andere tehuizen van het concern met deze aanpak werken, waaronder een zorgboerderij.

Dit najaar kijkt de raad van bestuur van Cosis of het tehuis in Onnen weer open kan, eventueel op een andere locatie, bevestigt de woordvoerder. 'Als alles is geluwd, willen we daar wel naar kijken.' De Inspectie moet eerst toestemming geven voor de heropening.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden