Opnieuw onlusten in gevangenis Curaçao

In de Koraal Specht-gevangenis bij Willemstad op Curaçao zijn zondag opnieuw onlusten uitgebroken. Een groep van vijftien gedetineerden weigerde na het luchten terug te keren naar de cellen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) van Curaçao bevestigt de rellen. Maar een woordvoerder noemt ze onvergelijkbaar met de opstand van begin vorig jaar, toen een grote politiemacht op de been was om de gedetineerden in bedwang te houden. 'We hebben daarvan geleerd dat we beter eerst kunnen praten voordat we de politie inzetten.'

Volgens de RVD willen de gevangenen een milder regime. Ze willen vaker en langer worden gelucht. Wat de onderhandelingen hebben opgeleverd, is niet duidelijk. Wel is een grote politiemacht paraat, meldt de RVD.

De vertegenwoordigers van het gevangenispersoneel noemen de situatie chaotisch. Ze spreken van opstand, geweld en vernielingen. Volgens een woordvoerder zouden de ontevreden gevangenen met staven hebben geprobeerd de deur van een cel van een medegedetineerde te openen.

Deze gedetineerde zou betrokken zijn geweest bij de vergiftiging van twee gedetineerden op eerste kerstdag. Zij kwamen om het leven nadat een 31-jarige gevangene zwaar landbouwgif door een drankje had geroerd. Twintig gedetineerden zijn daarvan ziek geworden.

De situatie in de Koraal Specht-gevangenis, niet ver van Willemstad, is al jaren slecht. Nederland en de Antillen hebben in maart 1998 een akkoord gesloten om de situatie te verbeteren, maar tot dusver zijn verbeteringen uitgebleven.

De directe aanleiding voor het akkoord was een lynchpartij van een gevangene door andere gedetineerden in februari van dat jaar. Er zijn legio klachten. Bewaarders ranselen geregeld de gevangenen af. Gedetineerden maken onderling de dienst uit, en vechtpartijen en verkrachtingen zijn aan de orde van de dag. Zelfs de Colombiaanse gevangenen, die wel wat gewend zijn, noemen de gevangenis op de Antillen slecht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden