Commentaar

Opnieuw onderhandelen met Griekenland is een noodzaak

Ondanks de mislukte onderhandelingen moeten beide partijen toch weer rond de tafel gaan zitten.

Alle staatsleiders die aanwezig waren bij de eurotop in Brussel. Beeld ANP
Alle staatsleiders die aanwezig waren bij de eurotop in Brussel.Beeld ANP

De mislukte onderhandelingen tussen Griekenland en zijn geldschieters is een grote trendbreuk voor Europa. De afgelopen vijf jaar wisten de eurolanden elke uitbarsting van de eurocrisis te beteugelen. Eerst werd Griekenland gered en nadien volgden Ierland, Portugal, Spanje, Cyprus en Italië. Dat de Griekse redding nu alsnog lijkt te mislukken, is een treurige en verontrustende zaak. De mislukking is grotendeels te wijten aan het onnavolgbare onderhandelingsgedrag van de Griekse regering.

Referendum

Het voorstel voor een referendum kwam totaal onverwacht. Dat Griekenland dit na afloop van de deadline wil houden en de regering het bovendien met een negatief advies wil voorleggen, is onacceptabel. Athene heeft de afgelopen maanden genoeg tijd gehad om zo'n referendum te organiseren en had niet hoeven te wachten tot het allerlaatste moment. De regeringsleiders kunnen het zichzelf verwijten dat ze geen acceptabele opening hebben kunnen bieden aan Griekenland.

Het plan om de lasten voor gepensioneerden te verhogen en de btw weer op te schroeven is zeer onaantrekkelijk. Een uitruil van echte hervormingen en schuldreductie was beter geweest, en was mogelijk ook voor Griekenland acceptabel. De vertroebelde verhoudingen maakten dit niet mogelijk. Het is spijtig om te zien dat het onderlinge vertrouwen tussen Griekenland en zijn geldschieters de afgelopen maanden per dag verder verslechterde en dat de politici daarbij werden gegijzeld door hun eigen achterban. Tsipras kon vanwege onhaalbare verkiezingsbeloftes geen concessies doen over pensioenen. Merkel c.s. durfden de belastingbetalers niet te vertellen dat Griekenland zijn schulden deels nooit zal kunnen betalen.

De komende tijd zullen de twee partijen toch weer met elkaar aan tafel moeten gaan zitten. Want ook als Griekenland dinsdag zijn schulden niet afbetaalt, en daarmee in feite failliet is, zal het verder moeten met Europa. De partijen moeten gaan praten over de schuldenberg en de toekomst binnen of buiten de euro, maar ook over de positie van Griekenland in Europa. Ook gezien de geopolitieke belangen (vluchtelingen, Rusland) is het te hopen dat er snel weer constructief overleg tot stand komt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden