Opnieuw muiterij in Labour tegen Gordon Brown

Met nog slechts enkele maanden te gaan tot de Britse parlementsverkiezingen, doen enkele prominente Lagerhuisleden een nieuwe poging Gordon Brown af te zetten als premier en Labourleider.

Van onze correspondent Gert-Jan van Teeffelen

Geoff Hoon en Patricia Hewitt, onder Tony Blair respectievelijk ministers van Defensie en Gezondheid, willen in de Lagerhuisfractie een geheime stemming houden over het lot van Brown (58). Dit maakten de twee backbenchers woensdagmiddag bekend.

De timing van hun actie is opmerkelijk, aangezien het impopulaire Labour het de laatste weken wat beter doet in de peilingen. Ook Brown is goed op dreef.

Benauwde momenten

Tijdens het wekelijkse vragenuurtje wist Brown gisteren, onder luid gejoel van fractiegenoten, David Cameron enkele benauwde momenten te bezorgen. De oppositieleider worstelt met de onderbouwing van diverse plannen die hij wil uitvoeren als hij premier zou worden. Zo wil hij getrouwde stellen belastingvoordeel geven.

Vlak na de Lagerhuiszitting maakten Hewitt en Hoon hun actie bekend, bezwerend dat het ‘geen poging is tot een coup’. Ze willen met de stemming, die maandag kan plaatsvinden, ‘voor eens en voor altijd’ een eind maken aan speculatie over de toekomst van Brown. Maar het is geen geheim dat ze weinig moeten hebben van de premier en zijn in hun ogen gebrekkige communicatieve vaardigheden. Diverse prominente Labourleden haastten zich hun steun uit te spreken voor Brown, en noemden het initiatief van Hoon en Hewitt verbijsterend en destructief.

Steun was er echter ook, bijvoorbeeld van Charles Clarke, een andere ex-minister en eveneens een vijand van de premier.

Conservatieven

Hoewel de muiterij geen grote kans van slagen lijkt te hebben, alleen al omdat er geen duidelijke opvolger is voor Brown, is het een geschenk uit de hemel voor de Conservatieven. Partijvoorzitter Eric Pickles noemde het onverantwoordelijk om zo’n disfunctionerende, intern verscheurde Labourpartij het land te laten runnen.

De vorige opstand tegen Brown dateert van vorig jaar, toen een reeks ministers opstapte in de nasleep van het declaratieschandaal en de rampzalig verlopen Europese verkiezingen. De Schot kreeg toen steun van de weinige zwaargewichten die zijn regering nog telt, onder wie Peter Mandelson (Economische Zaken) en David Miliband (Buitenlandse Zaken).

De Britse premier Gordon Brown (AFP) Beeld
De Britse premier Gordon Brown (AFP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden