Opnieuw mogelijke concurrent van Egyptische president uit verkiezingsrace gewerkt door autoriteiten

Een vroegere chefstaf van het Egyptische leger, generaal Sami Anan, is dinsdag gearresteerd nadat hij zich in het weekeinde officieel had aangemeld als kandidaat voor de presidentsverkiezingen van eind maart.

Generaal Sami Anan, oud-chefstaf van het Egyptische leger. Beeld reuters
Generaal Sami Anan, oud-chefstaf van het Egyptische leger.Beeld reuters

Daarmee lijkt zijn campagne al meteen te zijn beëindigd en is opnieuw een mogelijke concurrent van de zittende president Abdel Fattah al-Sisi door de autoriteiten uit de race gewerkt. Al-Sisi heeft onlangs bekendgemaakt herkozen te willen worden. Zijn herverkiezing lijkt zo goed als zeker.

De legerleiding gaf dinsdag een verklaring uit, volgens welke Anan zich schuldig heeft gemaakt aan een 'ernstige overtreding van de militaire wetten', omdat hij toestemming had moeten vragen uit dienst te treden voor zijn kandidaatstelling. Ook wordt hij verdacht van valsheid in geschrifte.

De auto van Anan werd in Caïro aangehouden kort voordat de verklaring op televisie werd uitgezonden. Daarop werd hij overgebracht naar het kantoor van de Militair Aanklager. Mogelijk moet hij voor de krijgsraad verschijnen.

Anan had zich eerder, nadat hij zijn kandidatuur had aangekondigd, kritisch uitgelaten over het beleid van president Al-Sisi, die de strijdkrachten betrekt in grote infrastructurele projecten. Dat bemoeilijkt volgens hem het aanpakken van de grote problemen van het land, zoals bestrijding van terrorisme.

De legerleiding beschuldigde de generaal er daarop van de strijdkrachten in een kwaad daglicht te stellen. Ook zou hij pogingen doen de steun te verwerven van de verboden Moslimbroederschap. Die aantijging werd gevoed door een maandag gepubliceerde open brief aan Anan van een leider in ballingschap van de Moslimbroederschap. Daarin werden de voorwaarden opgesomd waaronder de organisatie de kandidatuur van de generaal zou kunnen steunen.

Na de arrestatie van Anan is er nog maar één serieuze tegenkandidaat voor Al-Sisi, de prominente mensenrechtenadvocaat Khaled Ali. Ook zijn kandidatuur loopt echter gevaar. In september werd hij veroordeeld wegens het maken van een obsceen handgebaar in het openbaar. Als die veroordeling in hoger beroep op 7 maart overeind blijft, zal hij zich moeten terugtrekken.

Zittende president Abdel Fattah al-Sisi. Beeld afp
Zittende president Abdel Fattah al-Sisi.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden