Opnieuw liberalisering in Saoedi-Arabië: binnenkort openen de eerste bioscopen

Saoedi-Arabië lijkt welhaast een normaal land te worden. Na het opheffen onlangs van het autorijverbod voor vrouwen, heeft de regering van het conservatieve koninkrijk een volgende liberalisering van het maatschappelijk leven aangekondigd. In maart zullen de eerste bioscopen hun deuren openen, na een verbod van meer dan 35 jaar.

Beeld AFP

'Dit is spectaculair', zegt acteur en producer Hisham Fageeh. Filmmakers als Fageeh telde het land al vele jaren, maar zij boekten vooral successen op buitenlandse filmfestivals. Soms was hun werk voor Saoedische kijkers te zien op het internet of satellietzenders.

Veel Saoedi's plaatsten opgetogen reacties op Twitter en andere sociale media, met plaatjes van dansende en huilende mensen en van grote kartonnen bakken popcorn. Ook was een foto te zien van de snelweg over het water naar Bahrein, met het opschrift 'Vaarwel'. Veel Saoedi's gaan in het weekend met de auto naar het buurstaatje voor bioscoopbezoek en andere vormen van vertier.

De maandag bekendgemaakte maatregel past in een reeks hervormingen die worden doorgevoerd door de jonge, ambitieuze kroonprins Mohammed bin Salman (32). Hij wil Saoedi-Arabië moderniseren, de economie minder afhankelijk maken van olie en het leven aangenamer maken voor de jeugdige bevolking; 70 procent van de Saoedi's is jonger dan 30 jaar. Ook muziekconcerten zullen vaker worden toegestaan. Begin deze maand trad de Griekse pianist Yanni op.

'Het openen van bioscopen zal een katalysator zijn voor economische groei', zei minister van Cultuur en Informatie Awwad bin Salah Alawwad, die de plannen presenteerde. 'Het zal banen creëren en de mogelijkheden voor amusement verruimen.' Wel zullen de films in overeenstemming moeten zijn met 'de islamitische wetten en de morele waarden van het koninkrijk'.

Binnen drie maanden zal de regering met regels komen voor de censuur. Ook worden dan de eerste licenties afgegeven. Bioscoopketen VOX Cinemas uit Dubai heeft al belangstelling getoond.

De regering verwacht dat er in het jaar 2030 ongeveer 300 bioscopen zullen zijn met in totaal 2.000 zalen. De filmsector zou ruim 20 miljard euro aan de economie kunnen bijdragen. Hoewel het aanbod van buitenlandse films groot zal zijn, zal ook de Saoedische cinema naar verwachting een opbloei beleven.

De Saoedische bioscopen werden in 1980 gesloten. Het koninkrijk maakte toen een wending in uiterst conservatieve richting, als reactie op de bezetting door extremisten van de Grote Moskee in Mekka. De orthodoxe geestelijkheid versterkte zijn greep op het maatschappelijk leven.


Deze jonge Saoedi's ruiken hun kans nu het filmverbod opgeheven wordt

Hosham Fageeh (30) en Fahad Albutairi Albutairi (32) behoren tot het cohort jonge, talentvolle filmmakers dat Saoedi-Arabië ondanks het bioscoopverbod kent. Nu Saoedi-Arabië het verbod opheft, ruiken zij hun kans.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden