Opnieuw koninklijk bezoek op slotdag Sail

Prins Willem-Alexander neemt zondag op het IJ in Amsterdam de traditionele vlootschouw af. Ter hoogte van het KNSM-eiland varen enkele honderden schepen van het Varend Erfgoed langs het zeilschip De Groene Draeck. Koningin Beatrix en Pieter van Vollenhoven zijn ook aan boord....

ANP

Op de Lemsteraak droeg Willem-Alexander het dagelijks uniform van de Koninklijke Marine, als luitenant-ter-zee van speciale diensten. Hij stond zelf achter het roer toen hij kwam aanvaren. Na het begin van de schouw, iets na 13.00 uur, klonken elke keer saluutschoten als een formatie van drie tot zes schepen kwam langsvaren.

Een deel van de historische schepen flankeerde het admiraalsschip aan beide zijden. Als admiraal van de vloot groette de prins de kapiteins van de platbodems, zalmschouwen, botters en sleepboten die op het water voorbijkwamen. De schippers groetten vrolijk terug, lieten hun zeilen zakken, toeterden of zwaaiden met hun petjes in de lucht.

Elk scheepstype en elke behoudsorganisatie - die zich inzet voorbehoud van een type schip - van het Varend Erfgoed was vertegenwoordigd bij de vlootschouw. Twee historische sloepen van het Korps Mariniers sloten de schouw af. Na afloop klonk er luid getoeter en applaus vanaf tientallen bootjes die in de buurt lagen van De Groene Draeck. De waterpolitie hield ze op veilige afstand. Ook op de kades van het KNSM-eiland was het dringen geblazen om de leden van de koninklijke familie te kunnen zien.

Na de vlootschouw voer Willem-Alexander nog een klein rondje over het IJ, waarbij soms chaotische taferelen op het water ontstonden. Tientallen motorbootjes en sloepen zaten het zeilschip achterna en probeerden zo dicht mogelijk in de buurt van de Lemsteraak te komen om een glimp op te vangen van de prins en de koningin. De waterpolitie moest even alle zeilen bijzetten om alles ordelijk te laten verlopen.

De zondag begon in alle vroegte met een ontbijt voor bemanningsleden en omwonenden van het Oostelijk havengebied, waar het Sail-terrein ligt. Aan de ontbijttafel in de Bogortuinen was plaats voor ongeveer duizend vroege vogels. Zondagochtend bevolkten ook zo'n duizend roeiers de IJhaven om de tall ships te bekijken. De roeivloot vertrok om 08.00 uur en voer via de Amstel, Singelgracht en de Nieuwe Vaart naar het IJ.

Enkele tall ships vertrekken zondag al richting zee. Het marinezeilschip Shabab of Oman laat de hoofdstad al zondagmiddag achter zich. De windjammer Khersones uit de Oekraïne vertrekt zondagavond uit Amsterdam. Deze zeilschepen hebben verplichtingen elders en moeten eerder weg om daar op tijd te zijn, laat de Sail-organisatie weten. De Nederlandse marineschepen varen de komende nacht weg.

De vijfde en tevens laatste dag in de Amsterdamse IJhaven wordt ook weer afgesloten met vuurwerk. Maandagochtend gaan de andere tall ships het Noordzeekanaal op voor de Sail Out Parade. De Kaliakra uit Bulgarije en de Portugese bark Sagres II varen vooraan. De catamaran ‘De Beatrix', die zaterdag is gedoopt door koningin Beatrix, vaart rond 11.00 uur als laatste weg. Daarna is het weer stil in de IJ-haven en is het maritieme evenement ten einde.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden