Opnieuw hoge celstraffen voor Rif-activisten

Tientallen leden van de Marokkaanse Hivakbeweging zijn vrijdag in hoger beroep opnieuw veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Ook Nasser Zefzafi, de bekendste leider van het protest in de Rif-regio, zag zijn straf van 20 jaar cel bevestigd.

Nasser Zefzafi spreekt betogers toe tijdens een protest in Al Hoceima  in mei 2017, kort voor zijn arrestatie. Foto AP  Beeld AP
Nasser Zefzafi spreekt betogers toe tijdens een protest in Al Hoceima in mei 2017, kort voor zijn arrestatie. Foto APBeeld AP

In het Rifgebied vonden eind 2016 en in 2017 grootschalige demonstraties plaats tegen de corruptie en de onderdrukking en achterstelling van de lokale bevolking door de Marokkaanse regering. De politie pakte honderden mensen op. De protestleiders gingen de cel in omdat ze de staatsveiligheid in gevaar zouden hebben gebracht.

Preek

De 39-jarige Zefzafi werd in mei 2017 in de stad Al Hoceima opgepakt nadat hij een preek van een imam had verstoord die de Hivakbeweging niet goed gezind was. Een maand later werd hij in eerste aanleg veroordeeld tot twintig jaar celstraf. Ook 52 anderen werden veroordeeld. De straffen tegen 42 van hen werden vrijdag in hoger beroep bevestigd.

Volgens hoofdaanklager Mohamed Kerrout was er voor het hof in Casablanca geen reden van de oorspronkelijke straffen af te wijken, omdat de beklaagden en hun advocaten niet bij de zittingen waren komen opdagen. Er was volgens hem dus niets nieuws om naar te kijken. Kerrout zei dat Zefzafi nog met ‘clementie’ was behandeld, omdat hij ook 30 jaar had kunnen krijgen.

Drie andere Hivak-activisten, Nabil Ahamjik, Ouassim Boustati en Samir Ighid, kregen eveneens 20 jaar. De andere werden veroordeeld tot celstraffen van 1 tot 15 jaar. De journalist Hamid al-Mahdaoui, die verslag had gedaan van de protesten, kreeg opnieuw drie jaar celstraf.

Vishandelaar omgekomen

De Hivakbeweging wordt gedragen door Amazigh (Berbers), de belangrijkste bevolkingsgroep in het Rifgebied. Het protest begon nadat een vishandelaar in Al Hoceima was doodgedrukt in een vuilniswagen toen hij probeerde de vis terug te pakken die de autoriteiten hadden geconfisqueerd en afgevoerd.

Zefzafi verbleef na zijn arrestatie ruim vijftien maanden in een isoleercel, volgens Amnesty International ‘in omstandigheden die neerkwamen op marteling’. Vorig jaar was hij een van de drie genomineerden voor de Sacharovprijs, de mensenrechtenonderscheiding van het Europese parlement. Hij is dit jaar genomineerd voor de Vaclav Havelprijs.

Nederland

Nederland volgt het proces, zo laat minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken weten. ‘Betrokkenen kunnen nog in cassatie gaan. Eerst kijken welke stappen zij nu zelf willen zetten. Het proces wordt nauwgezet gevolgd en is bijgewoond door de Nederlandse ambassade en een aantal andere diplomatieke vertegenwoordigingen.’

De Tweede-Kamerleden Lilianne Ploumen (PvdA) en Sadet Karabulut (SP) hebben Blok gevraagd om de gang van zaken te veroordelen en op te roepen tot vrijlating van politieke gevangenen. ‘Zo nee, waartoe bent u dan wel bereid?’

In juni, na het proces in eerste aanleg, had de minister gezegd het hoger beroep te willen afwachten voor hij nadere stappen zou zetten. De Kamerleden willen dat Blok de Marokkaanse ambassadeur ontbiedt. Ook de Nederlands-Marokkaanse solidariteitsorganisatie Rif Alert wil dat de minister stappen onderneemt.

Notities uit Al Hoceima

Hassan Bahara en Nadia Ezzeroili beschreven om en om de opstand in de Rif die in de zomer van 2017 tot een hoogtepunt kwamen. Lees alle afleveringen terug.

Dit is de man achter de steeds grimmigere protesten in Marokko
De geestelijk leider van de protestbeweging, Nasser Zafzafi, wil net zo lang doorgaan totdat zijn eisen worden ingewilligd. ‘Ik geloof in de kracht van onze protesten. Ze zullen groter en groter worden.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden