Opnieuw Haider contra Pelinka

Onder grote belangstelling is gisteren in Wenen het proces begonnen dat Jörg Haider heeft aangespannen tegen de politicoloog Anton Pelinka....

Van onze buitenlandredactie

In een interview met de Amerikaanse tv-zender CNN op 27 september 1999 had Pelinka gezegd dat sommige uitlatingen van Haider hem aan nazipropaganda deden denken. In dat verband noemde hij als voorbeeld het vergelijken van immigranten met 'parasieten'.

Tijdens de zitting van de Weense rechtbank werd de videoband van de CNN-uitzending vertoond, waarin naast Pelinka ook Haider aan het woord kwam en FP & Ouml;-affiches met de tekst 'Stop der Überfremdung' werden getoond.

Pelinka verklaarde zich niet schuldig te achten aan smaad. De rechter informeerde bij de politicoloog of hij citaten kent waarin Haider buitenlanders parasieten noemt. Zelf had hij Haider die uitdrukking alleen horen gebruiken in relatie tot kunstenaars en 'profiteurs van de sociale zekerheid'.

Haider ontkende ter zitting met nadruk dat hij ooit buitenlanders met parasieten had vergeleken. Verder noemde hij het geheel onwaar dat hij ooit verband had gelegd tussen de hoeveelheid gastarbeiders en het aantal werklozen in Oostenrijk.

'We hebben nooit onze toevlucht genomen tot vreemdelingenhaat. Er was geen racistische agitatie', aldus Haider.

De oud-FP & Ouml;-voorzitter ontkende verantwoordelijk te zijn voor de affiches tegen de 'Überfremdung'. 'Dat was een actie van de afdeling Wenen, ik was daartegen'. Op de vraag waarom hij de voorzitter van de afdeling Wenen vervolgens in het kabinet had willen halen, antwoordde Haider: 'Iedereen kan wel eens een fout maken'.

De rechter verdaagde het proces tot 24 oktober. Het is al de tweede keer dat Haider en Pelinka voor de rechter tegenover elkaar staan. Dit voorjaar is Pelinka tot een voorwaardelijke boete van negenduizend gulden veroordeeld.

Dat was omdat hij voor de Italiaanse tv had gezegd dat sommige uitlatingen van Haider het nationaal-socialisme vergoelijken. Die zaak moet nog in hoger beroep worden behandeld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden