Opnieuw haalt de PVV een kandidaat van de lijst

amsterdam Opnieuw is er een kandidaat van de lijst gehaald waarmee de PVV op 9 juni meedoet aan de Tweede Kamerverkiezingen....

Van onze verslaggever Gerard Reijn

Waarom Brogt van de lijst is gehaald, liet PVV-leider Geert Wilders dinsdag niet weten. Brogt zelf stelt in een verklaring aan het ANP dat hij is opgestapt omdat de media-aandacht ‘door een stel gefrustreerde linkse activisten mij en de partij de PVV geen goed doet en gezien de plek op de lijst ik me ten volle wil focussen op de business’.

Berichten dat hij maandag zou zijn gearresteerd, noemt Brogt in de verklaring ‘totale onzin’. ‘Ze bewijzen de respectloze houding van een stel linkse journalisten die juist altijd pretenderen sociaal en rechtvaardig te zijn’. Waar die berichten zouden hebben gestaan, is niet duidelijk.

Brogt is niet bereikbaar voor een toelichting. Huisgenoten van de Amsterdamse student meldden afgelopen weekeinde dat op de gevel van hun studentenhuis een openbare boedelveiling van Brogts spullen stond aangekondigd. Maandag waren die plakkaten echter verdwenen.

Brogt noemt zichzelf ondernemer. Op zijn adres heeft in 2008 een paar maanden de onderneming Trans Nafta ingeschreven gestaan, een Engelse private limited company die steenkoolhandel tussen Rusland en Europa zou bedrijven. Brogt was daarvan een van de twee bestuurders. De naam Trans Nafta komt ook voor als een Russische handelsmaatschappij. Of dat dezelfde maatschappij is als die van Brogt, is niet duidelijk.

Brogt is eerder door de rechter veroordeeld tot het terugbetalen van zijn vergoeding als studentenraadslid bij de economische faculteit, omdat hij nooit kwam opdagen.

Het is de derde keer dat er een kandidaat van de conceptlijst van de PVV is gehaald. Eerder trok de nummer negen, Mellony van Hemert, zich terug. Zij was door de PVV gepresenteerd als ‘psycholoog/gezinstherapeut, gepromoveerd op het onderwerp kindermishandeling’, maar daarvan bleek niets waar. Afgelopen zaterdag haakte de nummer vijf, Gidi Markuszower, af nadat hij in opspraak was geraakt. Hij was in 2008 aangehouden toen hij bij de viering van 60 jaar Israël optrad als beveiliger met een pistool op zak.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden