Opnieuw goud voor Terpstra, weer geen trui

Niki Terpstra speelde plagerig met de gouden medailles die hij en zijn teamgenoten kregen omgehangen na de ploegentijdrit van de WK. Hij kon de plichtplegingen in het Qatarese Doha zondag wel dromen, ook al worden de wereldtitels voor het eerst in zulke zanderige contreien verdeeld.

Mark Misérus
null Beeld afp
Beeld afp

Terpstra won Parijs-Roubaix, blonk uit in de Vlaamse voorjaarskoersen en heeft zich de laatste jaren gemanifesteerd als een gerespecteerd lid van het peloton. Ook is hij nu drie keer wereldkampioen geworden, al zullen die trofeeën bij weinigen direct een bel doen rinkelen.

Of hij zich wereldkampioen voelt, ook al is de tijdrittitel de vrucht van een collectieve inspanning? Natuurlijk, zei Terpstra vier jaar geleden al, toen hij met QuickStep het onderdeel voor het eerst had gewonnen. Hij wees op zijn medaille: die vertelde toch echt dat hij wereldkampioen was geworden.

De ploegentijdrit voor merkenteams maakt sinds 2012 deel uit van het WK-programma en de vreemde eend in de bijt kende algauw twee voorname kanshebbers. De eerste twee jaar was het Belgische QuickStep de sterkste, in 2014 en 2015 toonde het Amerikaanse BMCzich de beste op het onderdeel.

In dat prestigeduel gaat het er verbeten aan toe. Niet voor niets somde Terpstra zondag de tussenstand op die in het voordeel van QuickStep is uitgevallen: 3-2. Hij en de Duitser Tony Martin hebben als enigen een aandeel gehad in alle drie triomfen van hun Belgische werkgever.

null Beeld epa
Beeld epa

Ze wisten wat hen te wachten stond bij de plichtplegingen in het verzengend warme Doha. Geroutineerd schudde Terpstra de hand van ceremoniemeester Eddy Merckx en luisterde naar de Brabançonne, dat klonk omdat zijn ploeg in België staat geregistreerd. 'We zijn wereldkampioen', twitterde hij, vergezeld van een foto met zijn trofee.

Vier jaar geleden had hij zich nog ten onrechte rijk gerekend. Hij dacht dat hij bij het WKin Valkenburg de eigenaar was geworden van een regenboogtrui, dankzij de wereldtitel met de ploeg. Kort voor het betreden van het podium kreeg hij te horen dat die prestatie slechts een medaille waard was en zijn team 200 punten voor de wereldranglijst opleverde.

Van die laatste beloning is de internationale wielrenunie afgestapt, hoewel de UCI de belangrijkste ploegen had verplicht aan de tijdrit deel te nemen. Het gevolg was een rel met de WorldTourteams, die met een boycot dreigden. Door de reiskosten te vergoeden, kreeg de bond tien van de achttien teams aan de start. Het veld werd opgevuld met tweederangs ploegen met illustere namen als Vino 4-Ever en Skydive Dubai Pro Cycling.

Ze speelden zoals verwacht een bijrol op het onderdeel dat door Etixx-QuickStep was voorbereid op een militair vliegveld in Ursel, gelegen in Oost-Vlaanderen. Op die asfaltstrook van 2,5kilometer lang en 40meter breed werd gesleuteld aan de ideale opstelling voor de tijdrit.

De ploeg verloor de tijdrit in de Tour van 2013 met een honderdste seconde en won het WK daarop met dezelfde marge. In Ursel werd vooral getraind op de vele rotondes die in Qatar zouden opdoemen. Terpstra: 'Ik ben blij dat de voorbereiding zich heeft uitbetaald.'

Hij oogde nog fris na de tocht van 42 minuten door een decor dat vooral bestond uit lange, onbeschutte stukken asfalt. De 35 graden, droge lucht en het gebrek aan schaduw hadden weinig effect op hem gehad: 'Een ploegentijdrit is altijd zwaar. Of je nu de snelste of de tiende tijd rijdt.'

Het ijsvest dat veel rensters droegen was na twintig minuten uitgewerkt

Niet de wereldtitel voor Boels-Dolmans trok zondag de aandacht bij de ploegentijdrit voor vrouwen. Op de openingsdag van het WK in Qatar ging het vooral over de slachtoffers die de brandende zon had geëist. Anouska Koster raakte bevangen door de hitte en stuurde voor het ingaan van een rotonde de hekken in. Ze probeerde tot twee keer toe op haar fiets te stappen, viel net zo vaak achterover en maakte geëmotioneerd duidelijk dat ze haar weg moest en zou vervolgen. Dat lukte haar, al zat ze er aan de finish als een zielig hoopje mens bij. Ze was ingepakt in verband, al had ze geen botbreuken opgelopen. Om haar heen werden rensters in ziekenwagens afgevoerd of ter plekke gekoeld en behandeld. Een teamgenote van Koster, Roxane Knetemann, wees de wielerunie UCI als schuldige aan. De bond had zich beter op de omstandigheden moeten voorbereiden, zei ze tegen de NOS. 'Als je deze hitte hebt en een beetje verstand hebt van sport, moet je hier tien ambulances hebben staan.' Het ijsvest dat veel rensters vooraf om hadden tegen oververhitting, was volgens Chantal Blaak (winnares met Boels-Dolmans) na twintig minuten fietsen uitgewerkt. Knetemann had de wedstrijd ervaren als een rit door de sauna. 'Je hebt een warme helm op je kop, je kunt je rits niet open doen. Er is bijna geen tijd om te drinken. De hitte is niet te doen.' De UCI had al laten weten dat de wegwedstrijden in Qatar worden ingekort als de bond dat vanwege de temperatuur nodig acht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden