Opnieuw giftige stof in mossel Oosterschelde aangetroffen

Op de dag die feestelijk het nieuwe mosselseizoen zou moeten inluiden, is in mosselen en oesters in het oostelijk deel en noordelijke tak van de Oosterschelde opnieuw de giftige stof tetrodotoxine (TTX) aangetroffen. De schelpdieren uit deze gebieden zijn daarom niet geschikt voor consumptie, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit woensdag.

Beeld ANP

TTX is een zogenaamde neurotoxine. Het is een van de meest voorkomende gifstoffen die dieren aanmaken om zich te verdedigen. In bepaalde vissen, zoals de kogelvis, in bepaalde amfibieën en reptielen (padden) wordt de stof aangetroffen. Na inname kan TTX leiden tot verlammingsverschijnselen met in het uiterste geval de dood tot gevolg. Wie 400 gram besmette mosselen eet kan al behoorlijk ziek worden, weet de NVWA.

De NVWA test sinds oktober 2015 elke week op TTX. Er waren toen aanwijzingen dat de giftige stof mogelijk in de mossel- en oesterbanken voorkwam. Pas recent werd het gevaarlijke goedje daadwerkelijk aangetroffen.

Verhitting helpt niet om het gif te neutraliseren. Het is wel oplosbaar in water. 'De verwachting is dan ook dat de besmetting door de zelfreinigende werking van de Oosterschelde weer snel kan verdwijnen', aldus de NVWA eerder deze week.

Volgens de NVWA zijn mosselen en oesters uit andere gebieden in de Zeeuwse wateren veilig voor de consument. 'Ze worden getest voordat ze in de handel komen.'

Ongelegen moment

De vondst van TTX komt voor de mosselbranche op een ongelegen moment. Woensdag is de feestelijke start van het mosselseizoen.
Een dag met een zwart randje? Nee hoor, zegt Wouter van Zandbrink, voorzitter van de vereniging van mosselhandelaren. Volgens hem leidt de kwestie niet tot problemen, noch bij de handel noch voor de consument. Er is genoeg aanvoer', zegt hij. 'In de twee besmette gebieden in de Oosterschelde zit sowieso weinig mossel, maar er zijn genoeg gebieden waar we volop mosselen kunnen halen. En ze zijn van uitstekende kwaliteit', aldus Van Zandbrink.

Lees ook

'Ik had me toch wel een andere start van het nieuwe mosselseizoen gewenst' (+)

Afgelopen zaterdag werd besloten dat mosselen en oesters uit het oostelijk deel van de Oosterschelde en de noordelijke tak niet in de verkoop mochten. Bij de wekelijkse controle was in één mossel en in één oester een te hoge concentratie aan TTX gevonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden