Opnieuw gevaarlijke tbs'er ontsnapt

Opnieuw is een gevaarlijke tbs'er ontsnapt. Dit keer gebeurde dat donderdag rond 13.00 uur in de geestelijke gezondheidskliniek in Halsteren. De politie heeft zaterdag op de televisie een opsporingsbericht over hem uitgezonden....

ANP

De man is in 1997 veroordeeld voor geweld. Als hij zijn medicijnen niet neemt, kan hij gevaarlijk voor zijn omgeving worden. Op de televisie werd hij herkenbaar in beeld gebracht.

Politie en justitie hebben Ernst nog niet kunnen achterhalen. De Rotterdamse persofficier van justitie H. Hambeukers vertelde zondag dat er na het politiebericht over deze man wel tientallen tips zijn binnengekomen.

Die tips is de politie nu aan het natrekken en verwerken. ‘Dat is een hoop werk, legde Hambeukers uit. Ze blijken volgens hem overigens niet allemaal even relevant.

Op 7 juni nam tbs'er Wilhelm S. de benen tijdens een begeleid verlof. Ook hij werd in een opsporingsbericht herkenbaar in beeld gebracht. Zijn ontsnapping leidde tot een dodelijk slachtoffer. S. heeft inmiddels bekend op 12 juni een man te hebben doodgeslagen. S. sloeg het slachtoffer, een 73-jarige Amsterdammer, dood tijdens een boottocht over het Noordhollandsch Kanaal.

Minister Donner van Justitie kwam door de zaak onder vuur te liggen. Hij zegde de Tweede Kamer toe de verloven voor tbs'ers aan te scherpen. Zo krijgt een tbs'er voortaan twee bewakers mee bij begeleid verlof en worden proeven met elektronische enkelbanden bij begeleide verloven per 1 september uitgebreid.

Bovendien mogen tbs'ers straks niet meer met verlof als deskundigen in de twee jaar daarvoor uiteenlopend hebben geadviseerd over het risico van herhaling. Verder heeft Donner op aandringen van de Tweede Kamer de tbs-klinieken opdracht gegeven alle dossiers door te lichten.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie is het geval van Marciano Ernst niet te vergelijken met de kwestie Willem S. Ernst was immers niet met verlof. Deze man zat in het kader van zijn behandeling in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Hij had daarbij een op zijn persoon afgestemde beperkte bewegingsvrijheid. Dat betekende dat hij op het terrein naar zijn therapie mocht lopen. Dat paste bij zijn behandeling, aldus justitie.

‘Deze man zat daar al enkele weken’, vertelt de zegsman van justitie, doelend op de gezondheidskliniek in Halsteren. ‘Al die tijd was het goed gegaan en hield hij zich stipt aan de afspraken. Hij is zover nu bekend zonder aanleiding verdwenen. Er waren vooraf geen aanwijzingen voor.’

De Tweede Kamer reageert geschokt op de gang van zaken. Het Kamerlid Wilders heeft zaterdag direct al Kamervragen aan minister Donner gesteld. De parlementariër wil met name weten waarom er niet meteen op de dag van de ontsnapping, maar pas zaterdag een opsporingsbericht is uitgezonden. Ook wil hij weten hoe lang Donner ‘nog bereid is verantwoordelijkheid te dragen’ voor ‘uw falende tbs-beleid waar ontsnappingen eerder regel dan uitzondering lijken.’

Ook VVD-Kamerlid Weekers zal schriftelijke vragen stellen aan Donner, kondigde hij zondag aan in het Radio 1-Journaal. Als de antwoorden niet bevredigend zijn, sluit hij een debat over de zaak met de minister niet uit. Hetzelfde geldt voor PvdA-Kamerlid Wolfson, zo bleek in hetzelfde programma.

Weekers zei ‘perplex’ te staan over de bewegingsvrijheid die de ontsnapte Ernst blijkbaar had in de kliniek in Halsteren. Volgens Wolfson maakt het ‘een naïeve indruk’ dat de tbs'er zomaar van het terrein af kon lopen. Over enkele weken zal een delegatie van de Kamer een werkbezoek brengen aan tbs-klinieken, in het kader van het parlementair onderzoek over tbs waartoe ze eerder heeft besloten, aldus Weekers. Daarbij zullen dit soort aspecten aan de orde komen, zei hij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden