Opnieuw gesteggel over Hedwigepolder

Van onze verslaggeverMarcel van Lieshout

DELFT - Oud-minister Ed Nijpels waarschuwt Deltares voor reputatieschade als dit kennisinstituut op het gebied van watervraagstukken staatssecretaris Henk Bleker (Natuur) een alternatief aandraagt voor het onder water zetten van de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen. 'U moet oppassen geen burgemeester in oorlogstijd te worden', voegde hij de leiding van Deltares toe.


Nijpels zei dit donderdag tijdens een bijeenkomst over watervraagstukken in het Delftse hoofdkantoor van Deltares. Nijpels was voorzitter van een commissie die het vorige kabinet adviseerde over natuurcompensatie voor de verdieping van de Westerschelde. Na veel gesteggel, waarbij het tot een ruzie met Vlaanderen kwam, stemde het kabinet uiteindelijk in met het advies de Hedwigepolder onder water te zetten.


Maar het huidige kabinet wil daar alsnog van afzien. 'Een onbegrijpelijke beslissing', vindt Nijpels, 'gezien al het gestruikel van het vorige kabinet.' Volgens Nijpels heeft zijn adviescommissie '87 oude en nieuwe voorstellen' tot in den treure bekeken en is het onder water zetten van de polder de beste oplossing.


De commissie-Nijpels baseerde zich daarbij onder meer op een advies van Deltares. Datzelfde instituut is nu door staatssecretaris Bleker gevraagd met een alternatief te komen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden