NieuwsGratieverzoek Loi C.
Opnieuw geen gratie voor levenslang gestrafte Loi C.
Minister Dekker voor Rechtsbescherming heeft het zesde gratieverzoek van de levenslanggestrafte Loi C. woensdag afgewezen. De minister negeert daarmee een positief advies van het gerechtshof.
De 61-jarige C. zit al bijna 33 jaar vast. Hij kreeg in 1987 levenslang voor het medeplegen van drievoudige moord en doodslag. Gedragsdeskundigen en begeleiders stellen dat het recidivegevaar laag is. Het hof heeft geoordeeld, in navolging van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, dat een levenslange straf inhumaan is.
De minister is echter van oordeel dat er ook na bijna 33 jaar nog steeds sprake kan zijn van vergelding en bescherming van de maatschappij.
Volgens C.’s advocaat Mathieu van Linde is de afwijzing van C.’s gratieverzoek onrechtmatig. ‘Volgens de jurisprudentie mag een minister alleen van een positief advies van het hof afwijken indien zich bijzondere omstandigheden voordoen waarmee het hof in zijn positieve advies geen rekening heeft gehouden. Die omstandigheden moeten zodanig zijn dat ze tot afwijking van het positief advies nopen. Daarvan is bij mijn cliënt geen sprake.’
Eerder wilde de minister verhinderen dat C. met onbegeleid verlof kon. Toen oordeelde de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) dat dit ministerieel besluit onrechtmatig was, waarna C. alsnog met verlof mocht.
Van Linde beraadt zich op juridische vervolgstappen.
Lees verder
Loi C. zit al 32 jaar vast. ‘Hoe wij met levenslang gestraften omgaan is inhumaan’, zegt jurist Wiene van Hattum
Uiterlijk 8 juli moet minister Dekker beslissen over het gratieverzoek van de langst vastzittende gevangene van Nederland: Loi C. Hiermee kan hij de eerste tot levenslang veroordeelde in 34 jaar worden die op niet-medische gronden vrijkomt. Expert Wiene van Hattum hoopt het. ‘Je moet verder kijken.’