Opnieuw fregat naar Afrika

Nederland zal opnieuw een marineschip inzetten om VN-voedseltransporten te escorteren naar het door oorlog en hongersnood geteisterde Somalië. Dat melden bronnen rond het kabinet....

Van onze verslaggever Theo Koelé

Mogelijk wordt nog deze maand Hr. Ms. De Ruijter voor de humanitaire missie onttrokken aan een NAVO-vlootverband in de Middellandse Zee. Het fregat zal dan tot eind december opereren in een gebied waar piraterij en roof aan de orde van de dag zijn.

Een andere optie is dat Nederland in de loop van volgend jaar voor de tweede keer actief zal zijn in de wateren rond de Hoorn van Afrika. In april, mei en juni van dit jaar werd de Hr. Ms. Evertsen ingezet. Het fregat begeleidde tien schepen die in totaal een miljoen vluchtelingen in Somalië van voedsel moesten voorzien.

Het kabinet meent dat eerst andere landen aan de beurt zijn, maar is ‘in principe’ bereid het gat op te vullen dat dreigt te ontstaan. De afgelopen tijd heeft een Canadees marineschip VN-transporten bewaakt. Geen enkel land heeft zich tot dusverre bereid getoond Canada op te volgen. Nederland overweegt daarom een ‘overbruggingsoperatie’, in afwachting van de komst van andere buitenlandse schepen. Landen als Duitsland en Zuid-Afrika staan op de nominatie om de missie voort te zetten.

Sinds VN-transporten met bestemming Somalië worden begeleid door buitenlandse marineschepen zijn ze niet meer ten prooi gevallen aan zeerovers. Piraten hebben het echter niet alleen voorzien op schepen met voedsel. Op dit moment is een schip gekaapt dat met wapens onderweg is naar Soedan. Amerikaanse marineschepen zijn in de buurt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden