Opnieuw fraudezaak gemeente Amsterdam

Er is opnieuw een fraudezaak aan het licht gekomen bij de gemeente Amsterdam. Drie medewerkers van de afdeling Vastgoed in stadsdeel Noord hebben zich jarenlang laten betalen door bedrijven die zij namens de gemeente inhuurden.

Het is het derde keer binnen een jaar tijd dat corrupte ambtenaren in Amsterdam tegen de lamp lopen. Beeld Thinkstock

De ambtenaren, die belast waren met het beheer van gemeentelijke gebouwen in Noord, hebben misbruik gemaakt van hun positie en externe contacten om zichzelf te verrijken, schrijven burgemeester Eberhard van der Laan en gemeentesecretaris Arjan van Gils in een brief aan de gemeenteraad. 'Daarnaast is de gemeente benadeeld doordat opdrachten zijn gegund aan bedrijven die niet geëquipeerd zijn voor de gegunde activiteiten en/of gefactureerd hebben voor veel te grote bedragen.'

Tegen de medewerkers is inmiddels een 'procedure tot strafontslag' ingezet maar de gemeente vermeldt niet dat ook aangifte is gedaan tegen de betrokken medewerkers. Dat duidt er in dit soort zaken op dat het om een fraude met relatief kleine bedragen gaat, waarbij strafvervolging na een bestuurlijke maatregel voor rechters vaak reden is om geen veroordeling uit te spreken.

Derde keer

Het is het derde keer binnen een jaar tijd dat corrupte ambtenaren in Amsterdam tegen de lamp lopen. Eind 2015 werd bekend dat een wagenparkbeheerder van stadsdeel West ervan wordt verdacht dat hij samen met zijn vrouw via valse facturen voor zeker 2,5 miljoen euro aan gemeenschapsgeld achterover heeft gedrukt.

Dit voorjaar volgde het nieuws dat de politie ook twee ambtenaren die de openbare ruimte beheerden verdenkt van corruptie. In hun brief schrijven Van der Laan en Van Gils dat het aantal verdachten in de zaak inmiddels is opgelopen tot vijf ambtenaren. Het Bureau Integriteit van de gemeente doet nog onderzoek naar deze zaak en eventuele maatregelen.

Antifraude offensief

De fraudezaak met de wagenparkbeheerder in West was voor de gemeente aanleiding om alle inkoop- en aanbestedingsprocedures bij de gemeente tegen het licht te houden. Dat 'antifraude offensief' was aanleiding voor een ambtenaar van de afdeling Vastgoed in Noord om zichzelf in mei zelf te melden.

Door de fraudegevallen is duidelijk geworden dat de inkoop- en aanbestedingsprocedures binnen de gemeente niet deugen. De burgemeester en de gemeentesecretaris schrijven dat ze daarom inmiddels bezig zijn die kwetsbaarheid aan te pakken door 'de administratieve organisatie en interne controle op orde te brengen'. Ook moet 'het management' binnen de gemeente duidelijker uitdragen wat wel en niet kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.