NieuwsSyrië en Turkije

Opnieuw escalatie tussen Turkije en Syrië om Idlib

De spanning tussen Turkije en Syrië is opnieuw opgelopen nadat maandag vijf Turkse militairen waren gedood in de noordelijke Syrische provincie Idlib. Als vergelding zou Turkije daarop meer dan honderd Syrische doelen hebben bestookt, waarbij volgens de Turkse autoriteiten drie tankwagens, een helikopter en twee mortierposten zouden zijn verwoest.

Carlijne Vos
Een Syrische rebel vuurt op afstand een raket af die is gemonteerd op een vrachtwagen in een veld in de buurt van Idlib. Doelwit zijn de regeringstroepen.  Beeld AFP
Een Syrische rebel vuurt op afstand een raket af die is gemonteerd op een vrachtwagen in een veld in de buurt van Idlib. Doelwit zijn de regeringstroepen.Beeld AFP

De Turkse observatieposten, waar de militairen sneuvelden, liggen in het laatste stukje rebellengebied dat het leger van de Syrische leider Bashar al-Assad probeert in te nemen. Turkije weigert de observatieposten op te geven vanwaar ze de rebellen steunen in hun strijd tegen Assad, hoewel ze inmiddels zijn ingesloten door het Syrische leger.

Vorige week escaleerde de situatie ook al toen acht Turkse militairen werden gedood door troepen van Assad en Turkije terugsloeg met het bestoken van Syrische doelen. Turkije dreigde toen al aanvallen op zijn militairen te zullen blijven vergelden. Rusland, dat Assad sinds 2015 steunt bij de herovering van Syrië op de rebellen, wierp zich vrijdag op als bemiddelaar tussen Turkije en Syrië om de gemoederen te bedaren.

Russische delegatie

Terwijl Syrische en Turkse troepen elkaar maandag bestookten was juist een Russische delegatie in Ankara om de situatie in Idlib te bespreken. Turkije wil dat de gevechten in Idlib stoppen en dat het Syrische leger zich voor het eind van deze maand terugtrekt tot achter de bestandslijn waarlangs het zijn militaire observatieposten heeft ingericht. Die lijn markeert de zogeheten deëscalatiezone in Syrië langs de Turkse grens die Turkije en Rusland in 2018 overeen zijn gekomen.

Assad lijkt zich nu echter niets van die afspraken aan te trekken en heeft zijn zinnen gezet op de verovering van het laatste stukje van de snelweg M5 bij de stad Saraqeb. Deze strategische snelweg verbindt Damascus met Aleppo maar wordt al sinds het begin van de Syrische oorlog door rebellenlegers afgesneden.

Turkije wil dat het Syrische leger de gevechten in Idlib staakt omdat het een nieuwe vluchtelingenstroom vreest. Sinds de strijd om Idlib in december vorig jaar losbarstte zijn al 700 duizend burgers op de vlucht geslagen, de grootste vluchtelingenstroom sinds het uitbreken van de oorlog. Turkije, dat al 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen opvangt, zegt geen nieuwe vluchtelingen meer aan te kunnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden