Opnieuw een belofte over Guantánamo

De Amerikaanse president Obama gaat een nieuwe poging doen de militaire gevangenis van Guantánamo Bay gesloten te krijgen. Hij verklaarde dat dinsdag onder druk van een hongerstaking onder de gedetineerden van de Amerikaanse gevangenis op Cuba.

VAN ONZE CORRESPONDENT ARIE ELSHOUT

NEW YORK - Het protest heeft inmiddels zo'n omvang aangenomen dat de Amerikaanse regering zich gedwongen zag de medische staf uit te breiden met veertig verpleegsters en specialisten. Obama beloofde opnieuw te proberen het Congres zover te krijgen dat de gevangenis wordt opgeheven. Hij zei niet hoe hij dat denkt te gaan doen. Het Congres heeft financiële beperkingen opgelegd aan het overbrengen van gevangenen naar de VS zelf of naar andere landen. Veel verdachten zitten al meer dan tien jaar vast zonder vorm van proces. Ze werden gearresteerd na de aanslagen van 11 september 2001.

'Het is niet houdbaar - ik bedoel het idee dat we meer dan honderd individuen voor eeuwig in een niemandsland houden', zei Obama. 'Guantánamo is niet noodzakelijk voor onze veiligheid. Het is duur. Het is inefficiënt. Het schaadt ons internationaal aanzien. Het hindert de samenwerking met onze bondgenoten bij de bestrijding van het terrorisme. Het is een rekruteringsinstrument voor extremisten. Het moet dicht.'

De hongerstakers begonnen begin februari met hun protest. Bewakers zouden niet met respect zijn omgegaan met hun korans - wat wordt bestreden door de Amerikanen. De militaire leiding en de advocaten van de gevangenen zijn het er wel over eens dat de diepere oorzaak is gelegen in de wanhoop over de uitzichtloosheid van de gevangenschap.

De verwachtingen die Obama in 2009 wekte over de sluiting van het kamp, kwamen niet uit. Inmiddels doen honderd gevangenen aan de actie mee. Van hen krijgen er 21 dwangvoeding. Die gedwongen voeding is omstreden, maar Obama sprak er zijn steun voor uit. 'Ik wil niet dat deze individuen overlijden.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden