Opnieuw duur ict-fiasco: automatisering waterschappen mislukt

Alle 26 waterschappen van Nederland hebben besloten de banden met het internationale ict-bedrijf Logica te verbreken. Daarmee is opnieuw een automatiseringsproject van de overheid op een mislukking uitgelopen. De waterschappen moeten hierdoor rekening houden met een schadepost van 25 miljoen euro.

Begin 2007 gunde de koepel van waterschappen, het Waterschapshuis, aan Logica de opdracht een geautomatiseerd systeem te ontwikkelen voor de inning van de waterschapsbelasting die iedereen moet betalen. Ook moest er een gezamenlijke database komen. Logica zou per 1 januari 2009 het systeem opleveren, maar tot op vandaag is het er niet van gekomen.

Het bestuur van het Waterschapshuis heeft in augustus een strikt vertrouwelijk feitenrelaas opgesteld. Daaruit blijkt dat het project deerlijk in het slop is geraakt. Er staan zinsnedes in als: 'project verloopt niet zoals gewenst', 'levering product blijft uit' en 'onvoldoende zicht op kostenontwikkeling'.

Wat vooral blijkt, is dat de koepel van de waterschappen en Logica bijna vier jaar op voet van oorlog hebben geleefd met elkaar. Onder 'parlementariërs' in de waterschappen bestaat woede over de gang van zaken. De emoties richten zich tegen Logica, dat als een geldbeluste leverancier wordt beschouwd. Maar ook bestuur en directie van de eigen organisatie het Waterschapshuis liggen onder vuur. Die zouden de waterschappen lange tijd op afstand hebben gehouden, zodat ze de ernst van de situatie niet konden bevroeden.

Bestuurder René Oudega van het waterschap Veluwe zegt 'verbijsterd' te zijn. 'Ik zal niet rusten voordat ik weet wie hiervoor verantwoordelijk is. Ik wil dit gewoon niet nog een keer meemaken. Het is te dol voor woorden dat wij op de dubbeltjes letten en dat via de achterdeur het geld met bakken verdwijnt. Ach, zei een van onze heemraden, 'zo gaat dat met ict-projecten'. Het maakt me razend. Ik vind dat men zo niet behoort om te gaan met gemeenschapsgeld.'
Tot nu toe hebben de waterschappen 11 miljoen betaald aan Logica. Als onderhandelingen of juridische procedures slecht voor hen aflopen, lopen de kosten op tot bijna 25 miljoen, meldt het feitenrelaas. Het zou voor een klein waterschap als Veluwe op een verliespost van 770 duizend euro uitdraaien.

Het Waterschapshuis geeft geen commentaar, behalve dat 'we bezig zijn het project af te ronden'. Waterschappen verwijzen voor een reactie naar het Waterschapshuis. Ook Logica wil niet reageren.

Het nieuwe ict-debacle bij de waterschappen staat niet op zichzelf. Ook bij uitkeringsorganisatie UWV zijn de kosten uit de hand gelopen. Een groot automatiseringsproject van Capgemini zou in 2004 maximaal 40 miljoen gaan kosten. In 2007 was dat al opgelopen tot 256 miljoen euro en vorige maand bleek de teller voor het UWV al op 350 miljoen te staan.

De Nederlandse overheid verliest jaarlijks 4- tot 5 miljard euro aan geheel of gedeeltelijk mislukte ict-projecten, zo schatte de Algemene Rekenkamer eind 2007.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden