Opnieuw duidelijke opmars voor SP in peiling

De opmars van de SP zet ook in de politieke barometer van onderzoeksbureau Ipsos Synovate door. Afgelopen weekeinde was de SP in de peiling van Maurice de Hond voor de eerste keer de grootste partij met 32 zetels. Vandaag is de SP in de barometer met 29 zetels de tweede partij, na de VVD met 32. De liberalen hebben nu 31 zetels in de Tweede Kamer.

ANP/Redactie
null Beeld

Twee weken geleden stond de SP in de barometer nog op 22. In het parlement bezetten de socialisten 15 zetels. De 29 zetels in de barometer van vandaag betekenen net geen record voor de SP. Alleen in het voorjaar van 2007 was de partij met 30 zetels nog iets groter.

Emile Roemer
De huidige stijging wordt vooral toegeschreven aan de populariteit van SP-leider Emile Roemer die in kiezersonderzoek met een 7,1 de hoogste waardering van alle fractieleiders krijgt.

PVV-leider Geert Wilders scoort met een 4,2 het laagst. Net als bij de peiling van De Hond loopt ook in de barometer de populariteit van de PVV terug. Twee weken geleden stond de PVV nog op het huidige zetelaantal van 24, nu zijn dat er nog 20. Het CDA stijgt een zetel in vergelijking met de vorige barometer, maar de 16 zetels van donderdag zijn er nog altijd 5 minder dan nu in de Kamer. De gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV komt donderdag niet verder dan 68 zetels.

Zetel voor 50PLUS
De PvdA staat in de barometer op 21 zetels, een minder dan bij de vorige peiling en 9 minder dan het huidige zetelaantal. D66 heeft nu in de peiling 14 zetels (10 in de Kamer), GroenLinks 7 (10), de ChristenUnie 5 (5), de Partij voor de Dieren 3 (2) en de SGP 2 (2). Nieuwkomer 50PLUS zou volgens de laatste barometer een zetel halen.

De politieke barometer is een representatieve 2-wekelijkse peiling waarvoor steeds 1000 mensen uit een vast online-onderzoekspanel worden ondervraagd naar hun stemgedrag als er nu verkiezingen zouden zijn. De peiling loopt van dinsdagochtend tot en met donderdagmiddag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden