Opnieuw doodstraf voor verpleegsters

Een Libische rechtbank heeft gisteren vijf Bulgaarse verpleegsters en een Palestijnse arts voor de tweede maal ter dood veroordeeld....

Van onze correspondent Olaf Tempelman

Begin deze maand publiceerde een team internationale wetenschappers een studie waaruit blijkt dat de kinderen reeds seropositief waren voor de Bulgaarse verpleegsters in het Libische ziekenhuis te werk werden gesteld. In Bulgarije – dat over anderhalve week toetreedt tot de Europese Unie – is met verontwaardiging op het doodvonnis van het zestal gereageerd.

Zowel de Bulgaarse president Parvanov als de Europese Commissie heeft een diplomatiek offensief gevoerd om de vrouwen vrij te krijgen. In mei vorig jaar bezocht Parvanov in Libië zowel de nabestaanden van de slachtoffers als de verpleegsters en noemde hun vrijlating toen aanstaande. Vanwege de toenadering van de Libische leider Kadhafi tot de Europese Unie en het aanstaande Bulgaarse EU-lidmaatschap werd in Sofia tot gisteren gerekend op vrijspraak.

De vijf Bulgaarse verpleegsters en de Palestijnse arts waren eerder ter dood veroordeeld in mei 2004. Een half jaar later stelde de Libische minister van Buitenlandse Zaken Shalgam dat de doodvonnissen konden worden herzien als de Bulgaarse staat de nabestaanden van de slachtoffers financieel zou compenseren.

Nadat Bulgarije ermee had ingestemd een internationaal fonds voor de families van de kinderen op te richten, maakte het Libische hooggerechtshof de doodvonnissen ongedaan en gaf opdracht tot een nieuw proces.

In augustus 2005 noemde de Bulgaarse regering het betalen van ‘bloedgeld’ echter onaanvaardbaar: Bulgarije zou daarmee impliciet erkennen dat de verpleegsters schuldig zijn.

De Libische staat eist voor elke betrokken familie een bedrag aan smartegeld van 10 miljoen euro. Het gaat om 426 kinderen, van wie er 52 inmiddels zijn overleden.

De Bulgaarse verpleegsters zitten vast sinds februari 1999. Ze maakten deel uit van een groep van negentien Bulgaarse vrouwen die werden gearresteerd na het uitbreken van een aidsepidemie in het ziekenhuis van de Libische havenstad Benghazi. Dertien verpleegsters werden later vrijgelaten.

Luc Montagnier, de Franse arts die het aidsvirus als eerste isoleerde, verklaarde in het proces dat de aidsepidemie in het ziekenhuis van Benghazi het gevolg was van gebrekkige hygiëne en hergebruik van spuiten, en dat ze was uitgebroken ruim voor de komst van de Bulgaarse vrouwen.

De vijf verpleegsters verklaarden dat de Libische politie hen tijdens verhoren voortdurend heeft mishandeld. Zij zouden bekentenissen hebben afgelegd na uren te zijn gemarteld.

In januari 2005 begon onder internationale druk een proces tegen negen Libische politiemannen op beschuldiging van onoorbaar gedrag. Een paar maanden later werden zij vrijgesproken.

Op deze archieffoto uit september de vijf Bulgaarse verpleegkundigen en de Palestijnse arts die dinsdag in Libië ter dood veroordeeld zijn. Ze zouden vierhonderd kinderen hebben besmet met hiv. (AFP) Beeld
Op deze archieffoto uit september de vijf Bulgaarse verpleegkundigen en de Palestijnse arts die dinsdag in Libië ter dood veroordeeld zijn. Ze zouden vierhonderd kinderen hebben besmet met hiv. (AFP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden