Opnieuw doen festivals rapper Boef in de ban om vrouwonvriendelijke uitspraken

Rapper Boef is ook niet welkom op de festivals Dauwpop (Hellendoorn, 26 mei) en ParkCity Live (Heerlen, 30 juni en 1 juli). Dat hebben de organisaties vrijdag laten weten. Aanleiding zijn de vrouwonvriendelijke uitspraken die hij in een filmpje op Snapchat deed. Hierdoor hebben al zes organisaties optredens van de in opspraak geraakte rapper geschrapt.

Maaike Vos
Rapper Boef Beeld anp
Rapper BoefBeeld anp

De onderhandelingen over een optreden in Heerlen waren volgens een woordvoerder van ParkCity Live in een vergevorderd stadium, maar zijn nu afgebroken. De woordvoerder benadrukt dat het om een familiefestival gaat, waarbij respect voor elkaar belangrijk is.

Dauwpop benadrukt dat rappers niet 'bekendstaan om verfijnd taalgebruik', maar dat de opmerkingen van Boef beledigend zijn en niet bij het festival passen. 'Zijn recente uitspraken over 'kechs' (straattaal voor hoeren) zijn onze grens voorbij', aldus de organisatoren van Dauwpop vrijdag.

Donderdag besloot Paaspop ook al tot het annuleren van een optreden dat Boef er op 1 april zou geven. Het weren van de rapper is een flink statement van Paaspop, dat traditiegetrouw een groot podium aan Nederlandse hiphop biedt. Zo staan dit jaar onder meer Jebroer, Broederliefde, Lil' Kleine en De Jeugd van Tegenwoordig op het programma.

In een verklaring schreef de organisatie dat bezoekers naar Paaspop komen om 'feest te vieren, vrienden te maken, te verbroederen en een zorgeloze tijd te hebben. Spanningen vanwege een controversiële show passen daar niet bij.'

Annuleringen

GOfun, het jongerenmerk van reisorganisatie Corendon, kondigde gister al aan de samenwerking met Boef te stoppen. Hij zou in de zomer op diverse vakantiebestemmingen optreden. 'Maar vanwege de recente uitspraken van Boef lijkt het beide partijen beter om de samenwerking te staken', zo liet de organisatie na overleg met het management van Boef weten op Facebook.

Festival Muze Misse in Oss maakte vanochtend bekend dat Boef, die 1 juli zou optreden, niet meer mag komen. Ondanks zijn uitlatingen was de rapper in eerste instantie nog wel welkom, omdat de organisatie haar jonge fans niet teleur wilde stellen. Maar nu is toch besloten een vervanger te zoeken.

Steen des aanstoots zijn uitspraken die Boef deed over drie vrouwen die hem een lift gaven nadat hij een lekke band had gekregen. Hij noemde ze 'kech', straattaal voor hoer. Een dag later plaatste hij een filmpje waarin hij zijn belediging herhaalde. Na tussenkomst van zijn manager Ali B besloot de rapper dinsdag toch zijn excuses aan te bieden.

Verschillende radio-dj's, waaronder Mattie Valk van Qmusic, kondigden ook aan Boef te boycotten. De afgelopen twee maanden is de rapper tweemaal op die zender te horen geweest.

Noorderslag

Op Eurosonic Noorderslag in Groningen, waar Boef zijn eerstvolgende optreden heeft op 20 januari, is hij nog wel welkom. 'We willen de actuele stand van zaken van popmuziek tonen. Daar hoort Boef gewoon bij', zei festivalcoördinator Peter Sikkema tegen Dagblad van het Noorden.

Toch hebben meer dan duizend mensen vrijdag in korte tijd een petitie ondertekend om Boef te weren van het bekende muziekfestival. 'Gezien de recente laatdunkende en kwetsende uitlatingen van rapper Boef in de richting van vrouwen lijkt het ongewenst dat deze artiest gaat optreden op een festival waar vrouwen en meisje gewoon een leuke tijd willen hebben, ook als ze een rokje dragen en een biertje drinken', staat bij de petitie.

Discotheek Time Out in Gemert, waar de rapper later die dag staat, is niet van plan zijn optreden te annuleren. 'We houden het in de gaten en zijn het niet eens met zijn uitspraken, maar cancelen heeft voor ons ook grote gevolgen', vertelde een woordvoerder van Time Out aan het AD.

'Kechs' waren de drie dames die rapper Boef een lift aanboden. Hoeren. Is dat straattaal die je niet zo letterlijk moet nemen, of uiting van een dubbele moraal en een verwrongen vrouwbeeld? En pikken zijn fans dat?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden