nieuws

Opnieuw doden bij een aanrijding bij een onbewaakte spoorwegovergang

Bij een aanrijding tussen een trein en een auto in de buurt van het Friese Bozum zijn zaterdag twee doden gevallen. Het ongeval vond plaats bij een onbewaakte spoorwegovergang – alweer.

(Archiefbeeld) Een onbewaakte spoorwegovergang bij het Drentse Hooghalen, waar vorig jaar een trein op een zwaar landbouwvoertuig botste, waardoor de machinist om het leven kwam. Beeld ANP
(Archiefbeeld) Een onbewaakte spoorwegovergang bij het Drentse Hooghalen, waar vorig jaar een trein op een zwaar landbouwvoertuig botste, waardoor de machinist om het leven kwam.Beeld ANP

Onbewaakte spoorwegovergangen zijn berucht om hun onveiligheid. Nog elk jaar vallen er doden doordat mensen of voertuigen worden geschept door een trein. Hoe het ongeluk in Friesland kon gebeuren, wordt onderzocht, laat de politie weten. De twee slachtoffers waren een 79-jarige man en een 79-jarige vrouw uit Schagen.

Het kabinet besloot in 2018 dat 180 onbewaakte overgangen die toegankelijk zijn voor het publiek in 2023 moeten zijn beveiligd of gesloten. Aanleiding was een kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Die concludeerde dat ‘de aandacht en ambitie voor overwegveiligheid is verslapt’.

De vervoerders en beheerders hebben een voorkeur voor sluiting, maar stuiten onder meer op verzet van omwonenden die overgangen open willen houden. Het veiliger maken van de overwegen is een kostbare aangelegenheid: zo kan het aanbrengen van slagbomen tot 1 miljoen euro kosten.

Begin dit jaar brachten de NS en ProRail een onderzoek uit waaruit bleek dat het risico op ongelukken nog groter zou zijn dan gedacht. De aanleiding voor het onderzoek was een ongeluk bij een in het Drentse Hooghalen. Daar botste een trein bij een onbewaakte overgang op een zwaar landbouwvoertuig, waardoor de machinist om het leven kwam.

Naar aanleiding van dit onderzoek namen de NS en ProRail in maart maatregelen bij 28 onbeveiligde overgangen waar veel zwaar wegverkeer oversteekt en het risico op ongelukken groot is. Het gaat onder andere om tijdelijke snelheidsbeperkingen van treinen bij enkele overgangen, tot er definitieve maatregelen zijn genomen, en het afsluiten of opheffen van zeven overgangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden