Opnieuw De Roy

Premier Rutte heeft de zaak Edwin de Roy van Zuydewijn niet van zijn schimmigheid kunnen ontdoen.


Weer debatteerde de Kamer over Edwin de Roy van Zuydewijn en over de veronderstelde pogingen van de koninklijke familie hem te dwarsbomen. En helaas waren voor zo'n debat ook gisteren goede redenen. De nogal laconieke wijze waarop premier Mark Rutte de vragen van - met name - D66-leider Alexander Pechtold en het Kamerlid Ronald van Raak (SP) beantwoordde, kon dat niet verhullen.


De screening waaraan de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) De Roy in 2000 had onderworpen, was volstrekt reglementair geweest, verzekerde de premier. Prins Bernhard was ook niet de opdrachtgever van het onderzoek, dat was de DKDB zelf. De prins had als beveiligd persoon slechts doorgegeven dat met de komst van De Roy in zijn familiekring een verandering was opgetreden met mogelijke consequenties voor zijn veiligheid. De DKDB komt dan altijd in beweging, aldus Rutte. In dit geval concludeerde de dienst na twee dagen, waarin ook de toenmalige BVD was geconsulteerd, dat er niets aan de hand was. En die conclusie is wat de premier betreft op de hele affaire van toepassing: niets aan de hand.


Zo is het natuurlijk niet. De zaak speelt al tien jaar geregeld op. Dat kan niet alleen worden toegeschreven aan de vakkundige uitbuiting van de slachtofferrol door De Roy en aan de reputatie van wijlen prins Bernhard als 'schavuit van Oranje'. Informatie over het al dan niet schaduwen van de voormalige echtgenoot van prinses Margarita was niet volledig of werd rijkelijk laat verstrekt. Premier Rutte kon de vrees niet wegnemen dat De Roy ook na 2003, toen de Kamer debatteerde over de rol van de veiligheidsdiensten, nog door de AIVD is geschaduwd. Hij zei althans slechts te kunnen verzekeren dat dit niet was gebeurd in samenhang met De Roys (ontbonden) huwelijk. Ook sloot hij niet uit dat familieleden van De Roy bij diens screening in beeld waren gekomen.


Het misbaar van De Roy over zijn 'verwoeste leven' vormt de opmaat van een schadeclaim die, volgens zijn advocaat, aanzienlijk zal zijn. Ook stelt hij onthullingen in het vooruitzicht over de vlegeljaren van prins Bernhard. Belangstelling verzekerd. Ook dat is een vervelende bijkomstigheid van de nimmer eindigende affaire.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden